Expoziție permanentă la Timișoara. „Istoria miliară a Banatului”
Tinerii și adulții sunt invitați la o expoziție plină de istorie, la Timișoara. Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, vernisează miercuri, 28 decembrie 2022, de la ora 17.00, expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului”.
Cea mai nouă dintre expozițiile permanente ale Muzeului Național al Banatului înseamnă uniforme, arme și piese de echipament militar. Acestea datează de la începutul secolului al XVIII-lea (armatele habsburgică și otomană) și din anii Primului Război Mondial (armata română). Expoziția se axează în principal pe două perioade istorice importante pentru trecutul Timișoarei și al Banatului. Este vorba despre războaiele austro-turce de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, respectiv Primul Război Mondial. Cele două momente istorice consfințesc eliberarea Banatului de sub stăpânirea otomană. Având loc Unirea Banatului cu România.
Istoria militară a Banatului
„Istoria militară a Banatului” este găzduită de Bastionul Theresia. Aceasta este situată la parterul clădirii monument istoric fiind expuse 20 de uniforme. La realizarea expoziției permanente „Istoria militară a Banatului” nu au fost utilizate bunuri de patrimoniu; exponatele sunt replici, scara 1:1 după piese autentice, multe dintre obiecte au fost utilizate de-a lungul timpului în spectacolele de reconstituire istorică organizate de Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara și Muzeul Național al Banatului.
Invitație deschisă pentru adulți și copii
Expoziția se dorește a fi una interactivă. Elevii însoțiți de profesori vor avea posibilitatea să asiste la adevărate lecții de istorie, să vadă piesele și chiar să le atingă. Spațiul poate să reprezinte o alternativă la obișnuita lecție de istorie din sala de clasă. Copii pot astfel nu doar să învețe despre istorie ci să vadă cu ochii lor interesantele exponate. Accesul în expoziție va fi gratuit. Aceasta va putea fi vizitată sâmbăta și duminica, între orele 12.00 și 17.00. Se poate vizita și de luni până vineri însă doar pentru grupuri organizate și clase de elevi.