De ce să mergeţi în vacanţă la schi cu copiii. Beneficiile schiatului
Vacanţa de iarnă a început! E sezonul sporturilor de iarnă, de dat cu patinele, cu sania sau cu schiurile. Sunt o grămadă de motive pentru a merge într-o vacanță la schi cu familia. Iar beneficiile acestui sport pentru copii sunt chiar multe și importante.
Copiii iubesc zăpada, aleargă cu gurile deschise şi cu limbile scoase aşteptând să prindă fulgii de zăpadă atunci când ninge. Fac oameni de zăpadă, se bat cu bulgări, se rostogolesc în omăt, se dau cu sania, patinează şi schiază. În România sunt multe pârtii de schi la Poiana Braşov, la Predeal, Sinaia, Azuga, lângă Petroşani, pe Transalpina, la Straja, la Rânca, la Cavnic şi altele. Beneficiile schiatului pentru copii sunt multiple şi e bine să fie cunoscute de către părinţi. Schiatul este unul dintre puţinele sporturi care oferă un antrenament complet corpului. Lucrează musculatura din partea superioară a corpului, zona spatelui, picioarele, abdomenul şi umerii.
Capacitatea de concentrare
Activitățile în aer liber îi ajută pe copii să se dezvolte armonios și sănătos, să aibă o mai bună capacitate de concentrare, aflăm de la Laura Bogaciu, editor şi blogger. De asemenea, îi ajută să-şi dezvolte imaginația. Schiatul în sezonul alb este pe listă.
Îmbunătățește starea de spirit
Copiii activi sunt copii mai fericiți, se spune. Schiatul îi face pe copii mai fericiţi. Copiii care schiază beneficiază de o producție crescută de endorfine care creează efectul de bună dispoziție. Acesteia i se mai adaugă sentimentul de fericire și mândria de a duce la bun sfârșit o coborâre, ceea ce le îmbunătățește starea de spirit, aflăm de pe 9vremparinti.ro.
Stimulează sănătatea cardiovasculară
Mișcarea și efortul de a sta pe schiuri ajută inima și plămânii celor mici să lucreze mai intens. Astfel, mișcarea contribuie la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Și cel mai bun lucru este că se vor distra atât de tare, încât nici măcar nu vor observa că fac efort.
Vor aprecia natura
Pe munte, înconjurați de peisaje uluitoare, aer curat și zăpadă albă strălucitoare, copiii învață să aprecieze și mai mult natura. Dobândesc echilibru și coordonare.
În timp ce schiază, copiii trebuie să fie conștienți de fiecare parte a corpului lor și să învețe să-și coordoneze mișcările. Îi va ajuta astfel să rămână în echilibru pe pârtie. Cu cât schiază mai mult, cu atât echilibrul și coordonarea lor se îmbunătățesc.
Capătă încredere în forțele proprii
Copiii sunt curioşi şi învață repede. Ei capătă încredere în forțele lor mai ușor decât adulții. Ce poate fi mai grozav decât să constate că au coborât pârtia fără să cadă nici măcar o singură dată? Şi or să vrea iar şi iar să urce şi să coboare pârtia până seara târziu. Pe măsură ce urcă şi coboară, sănătatea corpului şi a creierului lor, prosperă.
Se distrează
O vacanță la schi este o ocazie minunată de a petrece timp cu familia, dar și de a-și face prieteni noi. Pe lângă schi, în zăpadă mai pot avea loc o mulțime de alte activități distractive la care pot participa copiii. Inclusiv concursuri între membrii familiei de săniuş, de bătaie cu bulgări, de rostogoliri sau cine construieşte cel mai frumos om de zăpadă.
Învață din greșeli
Căderile și revenirile pe schiuri sunt cele mai bune metode prin care un copil poate învăța și progresa. A face greșeli este o parte a procesului de învățare. Schiatul este o oportunitate excelentă de a-i învăța pe copii să experimenteze, să încerce, să facă greșeli și să învețe.
Uită de gadgeturi
Micii schiori uită repede de tablete, telefoane și televizor, atunci când se distrează atât de tare în aer liber. Timpul petrecut afară are avantajul de a oferi organismului porția zilnică de vitamina D.
Își întăresc mușchii
Schiatul îi ajută pe copii să-și întărească mușchii picioarelor și articulațiile. Mușchii mai puternici pot ajuta, de asemenea, la fortificarea ligamentelor și tendoanelor. Pot ajuta şi la creșterea densității osoase.
Somn bun şi odihnitor
Sfârșitul unei zile de schi se va încheia în linişte şi fără mofturi. Cei mici vor „cădea răpuşi” şi vor „dormi buştean”. Părinții nu se vor mai ruga de ei să se culce. Mișcarea, experiențele și aerul curat îi vor trimite direct la somn!