Evoluția bancnotelor. Timișoara 2023 va avea propria bancnotă
Banii nu sunt un concept necunoscut copiilor. Ceea ce poate fi mai puțin cunoscut este evoluția banilor. Începând de la prima bancnotă apărută în România și până în anul 2023, banii au avut o evoluție foarte interesantă. După cum știm, aceștia sunt folosiți pentru a cumpăra lucrurile de care avem nevoie sau pe care le dorim, pentru a plăti taxe sau alte necesități. Majoritatea oamenilor au o sursă de venit, începând din copilărie când primim alocația lunară, până la maturitate când ne angajăm și primim un salariu sau până când îmbătrânim și primim pensie. Fiecare bancnotă are o valoare diferită. Astăzi vă prezentăm evoluția bancnotelor și bancnota suvenir Timișoara 2023.
Conform bnr.ro ”leul a devenit moneda națională a României prin Legea pentru înființarea unui nou sistem monetar și pentru fabricarea monedelor naționale, adoptată în 1867. Începând din anul 1880, statul român a conferit Băncii Naționale a României privilegiul exclusiv de a emite bilete de bancă la purtător (bancnote)”.
Evoluția bancnotelor
În România circula un tip de bancnote numite ”bilete ipotecare”. Acestea au fost realizate în anul 1887 și aveau un design de inspirație francez. Conform bnr.ro ”stilul acestor bilete a fost continuat pe bancnotele tipărite de Banca Națională. Lipsa monedelor metalice a fost compensată de Banca Națională. Aceasta a pus în circulație bancnote cu valori nominale mici (1, 2 și 5 lei). În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru scurtă vreme armata sovietică a emis proprii „lei”. Circulaţia acestora a fost limitată la perioada trecerii trupelor sovietice pe teritoriul României. Prima emisiune de bancnote lansată după schimbarea regimului politic a fost pusă în circulaţie în ianuarie 1991. Aceasta a fost dedicată lui Constantin Brâncuşi. Ulterior, pe bancnotele românești au fost figurate numeroase personalităţi româneşti”.
Prima bancnotă din polimer
”În anul 1999, a fost pusă în circulaţie prima bancnotă din polimer. Aceasta valora 2000 lei și întruchipa Eclipsa totală de soare din 11 august 1999. Acest tip de material reprezintă vârful tehnologiei de fabricaţie a biletelor de bancă contemporane. Prezintă mai multe avantaje prin comparaţie cu suportul tradiţional de hârtie. Bancnotele din polimer au o rezistență crescută în circulație (fiind de patru ori mai durabile). De asemenea, aceste sunt mai curate, nu absorb umezeala, bacteriile sau alte impurități şi sunt reciclabile. În anii care au urmat, bancnotele de hârtie au fost înlocuite progresiv. Astfel, odată cu denominarea leului din anul 2005, întreaga cantitate de bancnote aflată în circulaţie este fabricată exclusiv din polimer” scrie bnr.ro .
Timișoara 2023 va avea propria bancnotă
În anul 2023 va apărea o bancnotă suvenir. Aceasta poate să fie achiziționată începând cu luna ianuarie. ”Asociația pentru Promovarea Timișoarei a realizat, în parteneriat cu Euro Suvenir Romania, o bancnotă suvenir dedicată Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii 2023. Pe bancnotă sunt reprezentate Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Palatul Opera Română și Domul Romano-Catolic, împreună cu titlul Timișoara 2023 European Capital of Culture” scrie stiridetimisoara.ro. Prețul bancnotei este de aproximativ 15 lei. Aceasta urmează să fie tipărită de o imprimerie acreditată de Banca Centrală Europeană. Bancnota seamănă cu una reală și este înseriată. Vor apărea 15.000 de astfel de bancnote. ”Produsele sunt comercializate în plicuri personalizate și sunt însoțite de cartoteci care conțin fotografiile celor trei clădiri, precum și scurte descrieri ale Timișoarei, în limbile română și engleză” mai scrie stiridetimisoara.ro.