Elevii de la 25 de şcoli au strâns 100.000 de euro în urma târgurilor de Crăciun
În cadrul campaniei „Salvează o școală”, sute de copii s-au transformat în eroi pentru şcoala lor, alături de Narada. Peste 20 de persoane publice au susţin elevii care au devenit antreprenori pentru o zi. Ei au strâns aproximativ 100.000 de euro în urma târgurilor simultane de Crăciun.
În cadrul campaniei „Salvează o școală” și sub sloganul “E ok să facem noi”, 25 de şcoli din România au strâns aproximativ 100.000 de euro pentru reparații şi îmbunătăţiri, la târgurile simultane de Crăciun.
Narada şi partenerii săi vor dubla suma
Narada s-a implicat să ajute 25 de şcoli din țară. Şcolile au listat alerte pe HartaEdu cu nevoia soluționării unei urgențe legate de siguranţa copiilor în clase. Ele au demarat acțiuni importante și strângeri de fonduri pentru rezolvarea acestora. Organizaţia şi partenerii săi vor dubla sumele strânse, astfel încât şcolile participante în campanie să-şi poată finanţa urgenţele educaţionale.
Organizarea târgurilor a fost posibilă în contextul în care legislația permite unităților de învăţământ preuniversitar să realizeze târguri. Prin ele pot obţine venituri proprii din activităţi specifice, în conformitate cu prevederile legii 1/2011.
Târguri de Crăciun simultane în 25 de şcoli
Pe 16 decembrie, aproape la aceeași oră, 25 de școli din țară cu alerte listate pe HartaEdu.ro au organizat o serie de târguri de Crăciun. Elevii au vândut produse confecționate de ei şi obiecte donate de peste 20 de persoane publice.
În urma licitării acestora, școlile au strâns aproape 100.000 de euro, bani destinaţi pentru a rezolva urgențele de infrastructură și îmbunătățiri ale unităţilor de învățământ. La această sumă, partenerii Narada pentru târguri, Bergerat Monnoyeur și IPSO Agricultură, alături de alți donatori persoane fizice, vor contribui cu sume direct proporționale celor strânse de fiecare școală în parte. În urma acestei acțiuni de mobilizare, aproximativ 20 de mii de copii se vor bucura de condiții normale de învățare, în clădiri sigure, cu toate dotările necesare.
Bani pentru o sală de sport şi multe altele
Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia se numără printre cele 25 de școli participante la campanie. Şcoala care a reușit să mobilizeze elevii și comunitatea locală şi să strângă o sumă de peste 50.000 lei. Aceste fonduri sunt utile pentru amenajarea unei săli de sport.
La ora 13:00, în toate cele 25 de școli, elevii au creat un moment manifest și și-au pus caietele în cap pentru a trage un semnal de alarmă. Acest semnal este legat de situația infrastructurii şcolilor din România, multe dintre ele reprezentând un pericol real pentru siguranța elevilor la ore. Astfel a fost reclădită imaginea campaniei „Salvează o școală”, de data aceasta pe viu, cu aproximativ 10.000 de copii din toată țara. Campania „Salvează o școală” a luat naştere în urma unor statistici impresionante la nivel de țară:
200 de școli din România au (încă) toalete în curte;
peste 7000 de școli din România se încălzesc cu lemne, peleţi sau cărbuni;
900 dintre ele nu au combustibil pentru a trece iarna;
40% din școlile din ţara noastră nu au autorizație ISU;
1,2 milioane de elevi învață în școli cu probleme de infrastructură;
11 instituții de învățământ din România s-au prăbușit peste elevi, la ore, în ultimii 10 ani.
42% dintre clădirile în care funcționează școli în România sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat.
Vedetele au donat obiecte personale pentru licitaţii
Echipa Narada a fost prezentă la Școala Gimnazială nr.195 din București, ținând legătura în timp real cu școlile din țară și adunând date. Alături de elevi, profesori și părinți au fost peste 20 de personalități publice care au donat obiecte personale pentru a fi licitate. Ei au susținut inițiativele antreprenoriale ale celor mici. Printre ei s-au
numărat Smiley, Feli, Marius Moga, Antonia, Selly, Randi, Edward Sanda, Cleopatra Stratan, WRS, Alex Velea, Cosmin Savu, Olimpia Melinte, Daddy Cool, Alina Ceușan, Irina SSW (Deaconescu), Bogdan Ioan, Eugenia Nicolae, Roxana Hulpe, Aluziva, Răzvan Munteanu, Ioana Gheregi, Cristian Presură, Mădălina Preda, Cristian Dascălu și scriitorii Camelia Cavadia, Iv cel Naiv, Remus Boldea.