Cum ne pregătim de Crăciun. Tradiții legate de această sărbătoare
Crăciunul e una dintre cele mai importante sărbători ale credincioșilor. Gospodinele fac ultimele pregătiri pentru zilele care urmează, în timp ce copiii îl așteaptă nerăbdători pe Moș Crăciun. De această sărbătoare se leagă și mai multe tradiții. Unele au legătură cu Ajunul Crăciunului, iar altele cu prima zi de Crăciun. Iată cum ne pregătim de Crăciun pentru a avea parte de sănătate și noroc.
În 24 decembrie, adică în Ajun, încă e voie să muncești. Femeile fac ultimele pregătiri în bucătărie și fac curățenie, iar seara, în mod normal, se împodobește bradul. La capitolul gătit, din fiecare casă n-ar trebui să lipsească covrigii, colacii și colăceii. Aceștia se pregătesc pentru a-i da colindătorilor. Conform tradiției, covrigii sunt pentru copii, colăceii pentru colindătorii mai numeroși, iar colacii se dau flăcăilor și colindătorilor din neamuri. Tot în Ajunul Crăciunului se pregătește și împodobește masa. Unul din obiceiuri spune că aceasta trebuie sfințită de către preot. Potrivit traditii-superstitii.ro, cei care vor să aibă noroc pe parcursul vieții nu trebuie să mănânce nimic în Ajun de Crăciun.
Alte tradiții legate de această sărbătoare
Și copiii sunt implicați în tradițiile din ziua de Ajun. Una din ele spune că pentru a fi sănătoși tot anul care vine, e bine ca cei mici să mănânce dovleac. Seara, copiii se pregătesc de colindat. Din casă în casă cei mici le urează oamenilor de bine și le amintesc de ziua în care s-a născut Isus Hristos. La final, ei sunt răsplătiți, potrivit tradiției, cu covrigi, nuci, mere și prăjituri. Din păcate, în zilele noastre copiii sunt răsplătiți de cele mai multe ori cu bani. Colindătorii se pregătesc cât se poate de bine, așa că una din tradiții spune că e bine să pui un vas cu grâu în pragul casei, iar aceștia să treacă peste el. A doua zi, grâul trebuie dat animalelor, iar ele vor avea spor la fel ca acei colindători.
Ziua de 25 decembrie e zi de sărbătoare, iar asta înseamnă că nimeni nu are voie să lucreze. În schimb, se merge iar cu colindatul. În Maramureș există o tradiție conform căreia cei care nu primesc colindători vor avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă. Tot de Crăciun se spune că nu e bine să facem curățenie sau să aruncăm gunoiul deoarece ne alungăm norocul.