Locuri de poveste din România. Cea mai frumoasă decorațiune de Crăciun, pe o clădire de poveste. Apare și în romanul Moromeții
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice. Unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
În această perioadă vedem o mulțime de decorațiuni de Crăciun. La București se poate să se regăsească cea mai frumoasă și spectaculoasă decorațiune de Crăciun. Ea se regăsește în centrul vechi, la intrarea în hotelul Marmorosch. E imposibil să treci pe lângă acest hotel și să nu-ți fure ochii cei trei reni albi, crengile uscate și candelabrele de sticlă care se regăsesc și în interior. Marmorosch este un hotel de cinci stele care face parte din lanțul Autograph Collection Hotels, compania care operează în România (și nu numai) brandurile Hilton și Marriott.
Clădirea are însă o poveste în spate. Înainte de a deveni hotel ea găzduia o bancă, una dintre cele mai vechi din România. Și partea și mai interesantă e că hotelul a fost amenajat păstrând elemente importante ale băncii de altădată, cum ar fi seiful. „Imaginează-ți cum e să fii într-un seif vechi de bancă, unde odinioară se păstrau comori naționale și chiar documente de stat strict confidențiale”, se arată pe site-ul hotelului. La Marmorosch, barul este găzduit exact în seiful renovat. „Ușa originală a seifului a fost păstrată și restaurată și aici este acum unul dintre barurile hotelului. Peste tot vedeți cele peste 3.200 de casete de valori de alamă masivă. Fiecare a fost restaurată și refuncționalizată cu cheie”, a explicat arhitectul Eliza Yokina, la momentul inaugurării.
Banca Marmorosch, amintită și în romanul Moromeții
În cazul în care numele vă părea cunoscut, să știți că exact așa este. Banca Marmorosch a fost amintită în romanul bine cunoscut a lui Marin Preda, Moromeții. Ilie Moromete primise o înștiințare de la sucursala județeană a băncii că are de restituit un împrumut de 5.000 lei plus dobândă. Banca poartă numele celui care, în 1848, a înființat-o: Iacob Marmorosch. Pe atunci sediul era găzduit într-o căsuță din cele mai vechi cartiere ale Bucureștiului. După ce s-a asociat cu bancherul Mauriciu Blank, în 1864, cei doi au pus bazele noii bănci, care a devenit și foarte importantă.
Din anul 1905 banca a devenit societate pe acțiuni și avea relații de afaceri cu puternice grupări bancare din Germania, Austria, Franța și America. Câțiva ani mai târziu, în perioada 1915 – 1923, a fost construit, în stil neoromânesc, cu influențe bizantine și gotice, sediul de pe strada Doamnei. Cel care a proiectat și realizat clădirea a fost Petre Antonescu, arhitect cu studii la Paris și fost discipol al celebrului Ion Mincu.
În 1920 banca Marmorosch era cea mai puternică bancă comercială din România. Avea 25 de sucursale în Regat și patru în străinătate (Paris, Istanbul, Viena și New York). Totul avea însă să se termine în 1930, după criza economică mondială. Banca a intrat în incapacitate de plată și mai apoi în faliment. Banca Națională a României a intervenit pentru a o salva. În final, banca a reușit să se mențină până în 1948. După Revoluție clădirea a găzduit o altă bancă importantă, BRD, iar din 2007, când imobilul a fost catalogat Monument istoric clasa A, clădirea a fost vândută. Hotelul care se regăsește azi acolo a fost inaugurat în vara anului 2021, transformarea presupunând o investiție de 42 de milioane de euro și trei ani de lucrări.
Dicționar
Discipol: persoană care primește învățătura de la un maestru; învățăcel, elev, ucenic.