De joi încep să crească zilele. Azi e solstițiul. Iată ce se întâmplă
Chiar dacă, după calendar, iarna a început în 1 decembrie, conform astronomiei iarna începe azi, în 21 decembrie, fiind marcată de solstițiul de iarnă. Practic, azi e cea mai scurtă zi din an, iar de joi încep să crească zilele.
Astăzi ziua are 8 ore și 50 minute, iar durata nopții va fi de 15 ore și 10 minute (pentru București). În emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers. Adică momentul marchează începutul verii astronomice. Partea bună este că începând de azi, până în 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.
După cum știți, Pământul se învârte în jurul Soarelui. Atât echinocțiile, cât și solstițiile au loc atunci când Soarele se află într-o anumită poziție pe cer. Un lucru important de precizat e că solstițiile au loc în același timp în întreaga lume. Diferența constă în faptul că ora variază. La noi, în România, solstițiul de iarnă e marcat la ora 23:38, potrivit Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”. La anul, în 2023, fenomenul astronomic va fi marcat dimineața devreme, la 05:27.
Ce planete se văd pe cer în această perioadă
Solstițiul de iarnă nu e singurul eveniment astronomic din această săptămână. Pe cer, seara, se văd bine trei planete: Saturn, Jupiter și Marte. De asemenea, la finalul săptămânii, prin 25 decembrie, imediat după apusul Soarelui, se vor putea vedea și planetele Mercur și Venus. Planeta Saturn poate fi văzută imediat după apus, înspre sud – vest. Ea rămâne pe cer până la ora 20:50. Pentru a o identifica, tot ce trebuie să faceți e să priviți înspre sud – vest, nu foarte sus față de orizont, după o stea strălucitoare care nu pâlpâie. Jupiter e o altă planetă care se lasă admirată în această perioadă. Ea poate fi văzută pe la ora 18:30, înspre sud, fiind foarte strălucitoare.
Pe cer mai e și Marte. „Marte este planeta care se vede perfect în această săptămână (și încă alte câteva luni). Încă se află aproape de Pământ și se vede la maxim de strălucire. Priviți înspre est pe la ora 18:00 și veți vedea o stea strălucitoare, nu foarte sus față de orizont. Este Marte, iar în dreapta jos față de ea se află Aldebaran din constelația Taurus. Tabloul este completat cu steaua Capella, aflată în stânga – sus față de Marte”, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”.