Invențiile au schimbat viața oamenilor. Patinele, o invenție mai veche decât credeați
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre patine, o invenție mai veche decât credeați.
Astăzi ne bucurăm privind competiții de patinaj sau ne distrăm patinând chiar noi. Însă nu tot timpul a fost așa. Patinele au apărut acum mii de ani și inițial au fost folosite pentru ca oamenii să se deplaseze. Potrivit sciencefriday.com, patinele datează din aproximativ anii 1800 î. Hr. și erau construite din oase de cal și vacă. Dezvoltate în Scandinavia, primele patine erau practic niște oase găurite cărora li s-au atașat curele pentru a putea fi prinse de picior.
Spre deosebire de patinele de astăzi, patinele din oase nu aveau muchii ascuțite, fiind plate și alunecoase pe partea inferioară. Asta însemna că, spre deosebire de ceea ce facem noi astăzi, patinatorii nu puteau împinge cu picioarele. În schimb, înfigeau un băț în pământ între picioare pentru a se deplasa. Chiar dacă nu se puteau deplasa folosindu-se de picioare, oamenii se mișcau rapid. Și asta datorită oaselor din care erau confecționate patinele, care alunecau ușor pe gheață.
Evoluția patinelor
În secolul al XIII-lea patinele au primit o nouă formă. Ele au fost confecționate din lemn, iar dedesubt aveau o lamă de fier. Asta a însemnat că oamenii aveau mai mult control asuprea mișcărilor lor și au putut renunța la acele bețe incomode. Pe măsură ce patinele au fost tot mai folosite, în secolul al XV-lea lamei i s-a adăugat un vârf curbat. Acesta amintea de forma naturală a oaselor folosite la început. De asemenea, având acea formă curbată, vârful patinei nu mai avea cum să intre în gheață, evitându-se astfel ca oamenii să se împiedice.
Până în secolul al XVIII-lea, patinajul pe gheață era pur și simplu patinaj pe gheață. Dar Mica Epocă Glaciară, care a început în jurul secolului al XIII-lea și a continuat până în secolul al XIX-lea, a dus la o perioadă de ierni deosebit de friguroase, la patine produse în masă și la multă distracție pe gheață. Ușor, ușor patinajul artistic a fost separat de cel de viteză, iar apoi au apărut și etichetele ca sport. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, dansatorul american de balet Jackson Haines și-a adaptat tehnicile la dansul pe gheață, el fiind considerat părintele patinajului artistic.
Patinele moderne, pe care le știm azi, au apărut în secolul al XX-lea. Vechile patine cu curele au făcut loc bocancilor cu lamele înșurubate, permițând patinatorilor să se deplaseze mai ușor și mai sigur și, de asemenea, să facă mai puține pași pe o anumită distanță.