Comportamentele agresive la copii. Care sunt principalele cauze
Agresivitatea se manifestă începând de la vârste fragede. Trebuie să acordăm atenție surselor care declanșează comportamentele agresive. Există diferite surse care determină copiii să dezvolte un comportament agresiv. Aceste surse pot fi reprezentate de tulburări la nivel emoțional sau psihologic, situații de viață sau probleme medicale.
Pentru a aplica un tratament, trebuie să identificăm boala de care o persoană suferă. La fel și în cazul copiilor care sunt agresivi. Este necesar să aflăm sursa care provoacă acțiunile pentru a putea aplica tratamentul corespunzător.
Potrivit bellanima.ro, studiile arată faptul că agresivitatea copiilor se poate ameliora atunci când părinții lor primesc sprijin moral și instruire adecvată. Asta deoarece părinții învață modalități concrete de a gestiona agresivitatea copilului, dar și deoarece părinții învață să privească situațiile dintr-un alt unghi. Agresivitatea copilului față de părinte poate fi demoralizatoare și foarte stresantă: îl macină pe părinte, acesta începe să se îndoiască de competențele sale ca părinte și de bunele sale intenții și erodează legătura copil-părinte.
Manifestarea agresivității
Ce este însă agresivitatea? Dorința sau intenția de a recurge la acțiuni violente a căror consecințe provoacă răul altei persoane. În funcție de victimă, răul provocat poate fi la nivel fizic sau mental. În momentul în care o persoană este agresivă, aceasta deține când să aleagă momentul atacului asupra altora. Poate exista o formă de agresivitate fără să existe un motiv neaparat întemeiat.
„Un copil care alege să fie îndrăzneț, să-și exprime ostilitatea deschis poate avea șansa de a întâlni limitările exterioare (nu poate distruge lumea cu agresivitatea lui), pe când un copil timid va avea tendința de a găsi agresivitatea nu în sine, ci în lumea exterioară, așteptând parcă mereu anxios ca ea să apară de undeva, să-i creeze probleme. Prin urmare, un copil care nu-și manifestă aproape niciodată supărările și furia, este foarte probabil să aibă nevoie de ajutor la fel de mult ca cel cu manifestare agresivă.” – povestește psihoterapeutul Cristina Muntean.
De ce sunt unii copii agresivi
Copiii au capacitatea de a observa și învăța lucrurile pe care le pot face pentru a obține ceea ce doresc din partea părinților. Uneori, aceștia optează pentru un comportament agresiv făcându-I pe unii părinți să cedeze și să le facă pe plac. Care sunt cauzele agresivității? Luând în considerare factori precum vârsta copilului, mediul de viață sau temperamentul acestora, identificăm mai multe cauze, dintre care:
lipsa unui model de bune practici în familie (copiii se pot confrunta cu diverse probleme precum abuzul în familie, tensiuni sau conflicte);
traume provocate de părinți din cauza lipsei cunoștințelor despre educarea lor;
schimbări radicale în viața familiei;
dorința de a primi atenție;
sentimente de gelozie, în special gelozie fraternă (există cazuri când unii părinți se concentrează mai mult asupra copilului care are mai multă nevoie de ajutor/atenție, neglijând celălalt copil/ceilalți copii;
neîndeplinirea anumitor nevoi afective;
sentimente de teamă sau nesiguranță;
manifestarea anxietății sau depresiei;
evitarea unei sarcini sau a unei situații;
preluarea exemplelor de comportament agresiv întâlnite Ia personajele animate;
tulburări psihice.
Cum putem ameliora situația
Potrivit reginamaria.ro există o serie de tehnici terapeutice comportamentale eficiente în managementul agresivității copiilor:
înțelegerea contextului și reperelor sociale (atunci când copilul reacționează agresiv pentru că înțelege sau anticipează greșit comportamentul celorlalți);
îmbunătățirea abilităților de luare a deciziilor a copilului prin identificarea alternativelor comportamentale dezirabile ce pot înlocui comportamentele agresive. Se discută cu copilul care sunt consecințele fiecărui tip de comportament asupra celorlalți și a propriei persoane;
învățarea „self-talk” (vorbirea cu sine însuși în momentele de pierdere a controlului asupra propriului comportament, momente ce precedă de obicei reacțiile agresive);
practicarea comportamentelor alternative, acceptabile din punct de vedere social. Lista acestor comportamente se identifică împreună cu copilul și se exersează cu acesta prin joc de rol.