„Școala ta în siguranță”, o campanie de prevenire și combatere a violenței derulată în Timiș
Violența se regăsește tot mai mult în unitățile de învățământ. În Timiș, o campanie județeană numită „Școala ta în siguranță” urmărește să prevină și să combată violența din mediul școlar. Elevii din mediul rural și urban vor participa, pe parcursul anului școlar 2022 – 2023, la diferite activități în acest sens.
Campania nu vizează doar activități educative cu elevii, ci și întâlniri cu cadrele didactice și cu părinții. Prima întâlnire a fost destinată cadrelor didactice, iar acestea au adus plus valoare activității. În plus, informațiile legislative oferite de reprezentanții instituțiilor partenere în proiect i-au asigurat că nu sunt singuri.
„Școala ta în siguranță” e o campanie coordonată de subprefectul Sorin Gabriel Ionescu împreună cu inspectorul școlar general Aura Codruța Danielescu și inspectorul pentru educație permanentă Nadia Baloteanu. Ea demarează azi, 15 decembrie, începând cu ora 10:00, la Liceul Waldorf din Timișoara. În fiecare clasă din ciclurile primar, gimnazial și liceal se vor desfășura activități realizate de reprezentanți ai instituțiilor implicate în proiect. Acestea vor fi adaptate nivelului de vârstă și înțelegere a fiecărei clase.
Obiectivele campaniei județene „Școala ta în siguranță”
La școală și nu numai, elevii, dar și cadrele didactice, trebuie să se simtă în siguranță. Campania a fost bine gândită, creionându-se mai multe obiective. „Prin desfășurarea proiectului pilot al campaniei „Școala ta în siguranță” se urmărește atingerea următoarelor obiective:
îmbunătățirea modului de comportare și comunicare al elevilor din învățământul preuniversitar pe timpul prezenței în școală sau în zona adiacentă desfășurării cursurilor;
îmbunătățirea disciplinei în școală și reducerea / eliminarea evenimentelor deosebite;
prevenirea delicvenței juvenile și a violenței în instituțiile preuniversitare de învățământ;
creșterea nivelului de conștientizare a minorilor cu privire la implicațiile pe care le are asupra viitorului lor comiterea unor fapte de natură penală;
sporirea nivelului de informare a minorilor, a părinților acestora și a cadrelor didactice referitor la drepturile și obligațiile ce le revin prin lege”, transmit, printr-un comunicat de presă, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș.
Proiectul a fost inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Instituția Prefectului Județului Timiș, în colaborare cu Biroul de Siguranță Școlară – I.P.J. Timiș, Biroul Analiză și Prevenire a Criminalității – I.P.J. Timiș, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara. Din proiect mai fac parte și Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș „General Moise Groza” – Ordine Publică, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș.