Elevii de liceu din Timișoara vor avea parte de întâlniri inedite cu istoria recentă a locului în care trăiesc astăzi liberi. Întâlnirile vor fi la Liceul Teoretic J.L. Calderon, Colegiul Național C.D .Loga, Liceul Romano-Catolic Gerhardinum și la Liceul Waldorf. Cele două scurtmetraje documentare despre Revoluție, ’89 și LI8ER, sunt realizate integral de tineri sub 20 de ani, unii dintre ei elevi ai liceelor amintite. Toate vizionările vor fi urmate de discuții între revoluționarii invitați la proiecție și tinerii prezenți în sală.
Cu ocazia împlinirii a 33 de ani de la Revoluție, o proiecție specială, dedicată publicului larg, este programată la Cinematograful Victoria, în 16 decembrie, de la ora 18:00. Accesul este gratuit, însă e nevoie de o rezervare a locului, care poate fi făcută aici. Imediat după proiecție, publicul va avea ocazia să discute cu tinerii care au realizat filmele și cu invitații lor, într-o dezbatere moderată de Marcel Tolcea, profesor de jurnalism și scriitor. Pe el îl cunoașteți dintr-un interviu al ȘTIRI PENTRU COPII în care ne-a povestit despre biciclete, jurnalism și limba română. Dacă nu l-ați văzut încă, vă invităm să o faceți aici.
Mai multe despre scurtmetrajele ’89 și LI8ER
Gândit și realizat cu și pentru tineri, ’89 este un montaj documentar dedicat zilelor Revoluției din Timișoara. Inspirat din arhiva proiectului reMIND MAPPING, filmul prezintă o selecție de interviuri întâlnire între liceenii de azi și oamenii care au strigat „libertate” în Decembrie 1989. E ca o ștafetă de eroism, demnitate și forță spirituală între generații. Filmul a fost realizat de Ștefan Ancuța, Patricia Bunoiu, Ștefan Didraga, Razvan Ghimiș, Tudor Frățilă, Marcus Pirtea, Florin Lupou, Iulian Rotaru, Ioana Satmari, Vlad Simion, Andrei Soare și Andreea Șuiugan. Durata lui este de 20 de minute.
LI8E9 („LIBER”) este un scurtmetraj despre o poveste tulburătoare, adevărată. O poveste despre momente trăite la limită, de un copil, la numai 14 ani, în Decembrie ’89, în București. Filmul este un documentar cu secvențe de animație. Ca o scurtă călătorie în timp într-o lume care a fost reală. O lume în care se întâlnesc fără echivoc curajul, inocența, sublimul și oroarea umană. Întâlnirea cu această lume poate fi o ocazie de a simți care este prețul libertății noastre. Filmul are o durată de 25 de minute și a fost realizat de Ioana Satmari și Fabian Leiba.