Cele mai interesante plante din lume. Planta banului – cea care aduce noroc
Astăzi, la rubrica despre Cele mai interesante plante din lume, vorbim despre Crassula ovata, denumită șiplanta banului. Vom afla informații precum locul de unde provine, cum arată, semnificația denumirii sale și nu numai.
Planta banului poate fi întâlnită sub denumiri precum: planta norocoasă, plantă de bani, plantă de jad etc. Este originară din Mozambic și Africa de Sud, iar florile sale sunt mici, de culoare roz sau albe. Întrucât este o plantă care nu necesită un nivel ridicat de îngrijire, a câștigat popularitate în acest sens. Persoanele care își doresc să aibă o astfel de plantă nu trebuie să își facă prea multe probleme privind procesul de îngrijire. Planta banului are nevoie de o cantitate redusă de apă, iar aflată în interior, poate face față în majoritatea condițiilor la care este supusă.
Cum arată planta banului
Este o plantă cu ramuri și frunze groase. Pe lângă faptul că frunzele sunt groase, acestea sunt netede și strălucitoare. Culoarea lor este verde jad, iar în unele cazuri frunzele pot fi și de culoare galben-verzui. Există soiuri care prezintă o culoare roșiatică pe marginile frunzelor din cauza nivelului ridicat de expunere solară. Tulpinile noi care cresc au aceeasi culoare, dar și textură ca frunzele. Odată cu trecerea timpului acestea par a fi lemnoase, iar culoarea se transformă într-una maronie. Cu toate acestea, pe întreg parcusul de trăire al plantei, interiorul rămâne suculent și cărnos. Planta banului crește ca un arbust cu o direcție verticală. Poate să ajungă la dimensiuni de până la 2,5 metri.
Inflorescenţă
Pe timpul iernii, la momentul maturizării, planta banului produce flori mici în formă de stea. Coroana florii are un diametru de cca 15 mm. Așa cum am menționat mai sus, culoarea acestora poate fi roz sau albă, iar mirosul lor este dulce. Tulpina inflorescenței poate să ajungă la o lungime cuprinsă între 15-18 mm, cu un diametru de 2 mm. Tulpinile florii banului pot avea până la 5 mm lungime. Motivul pentru care această plantă înflorește la începutul iernii este dat de durata zilelor, acestea fiind mai scurte, nopților reci și lipsei de apă pentru o perioadă de câteva săptămâni.
Despre semnificația denumirii sale
Potrivit cumsa.ro, tradiția orientală, la fel ca multele credințe populare autohtone promovează ideea că anumite plante și/sau obiecte pot aduce mai mult noroc, bani, dragoste sau spor în casă. Planta banilor este un astfel de artificiu care te poate ajuta, după cum îi spune și numele, să aduci ceva mai mulți bani în casa ta. Este foarte important să te asiguri că planta pe care o alegi este sănătoasă și are, astfel, potențialul de a-ți aduce prosperitatea. Crassula ovata, cum se mai numește planta banilor, sau arborele de jad este responsabilă cu bunăstarea familiei, dar și cu menținerea unei energii pozitive la nivelul căminului.
Îngrijirea plantei
Planta banului nu necesită atât de multă atenție. Este o plantă care nu necesită prea multă apă, fie că este vorba de vară sau de iarnă. Dacă această plantă este udată într-un mod excesiv, consecința este dată de căderea frunzelor și putrezirea rădăcinilor. Totuși, lipsa completă a apei poate cauza deteriorarea plantei. Planta banului nu trebuie ferită de soare. Aceasta poate fi expusă în mod direct la soare în jur de 4-6 ore. Mai poate fi acceptată și varianta de a fi expusă la umbră de intensitate medie, dar cu lumină intensă. În zonele în care vremea este mai blândă, planta banului poate să facă față cu ușurință chiar și înghețului. Singura condiție pentru ca acest lucru să fie realizabil constă în menținerea uscată a substratului său.