Cele mai interesante plante din lume. „Orhideea fantomă”, pe cale de dispariție
Astăzi, la rubrica despre cele mai interesante plante din lume, vorbim despre Dendrophylax lindenii, denumită și „orhideea fantomă”. Este o specie de plante pe cale de dispariție, care înflorește odată pe an.
„Orhideea fantomă” își are originea în zone precum Florida, Bahamas și Cuba. Locul cel mai potrivit pentru a se dezvolta este pădurea umedă, mlăștinoasă. Acest tip de plantă mai poate fi întâlnită sub următoarele denumiri: palm polly sau orhideea broască albă. „Lindenii” provine de la descoperitorul acestei plante. Este vorba despre colecționarul de plante numit Jean Jules Linden.
Linden a fost cel care a descoperit planta pentru prima dată în anul 1844, în Cuba. Mult timp după aceea, „orhideea fantomă” a fost descoperită și în Everglades, Florida. De ce denumirea de „orhidee fantomă”? Motivul este dat de florile sale albe care ne dau impresia că plutesc în padure. Această plantă nu are frunze, în schimb este alcătuită din rădăcini fotosintetice situate pe trunchiurile copacilor.
Perioada de înflorire
„Orhideea fantomă” înflorește în perioada lunilor iunie-august. Poate produce începând de la una până la zece flori albe. Dimensiunea florilor este de 3-4 cm lățime și 7-9 cm lungime. Dimineața este momentul de maximă intensitatea al parfumului plantei. Chiar dacă poartă o denumire stranie, este o plantă a cărei flori miros frumos, parfumul lor fiind fructat, asemănător unui măr.
De ce este pe cale de dispariție
Întrucât este o specie care atrage atenția a generat o cerere în comerțul horticol de specialitate. Totodată, este dorită a fi văzută și în sălbăticie. Această specie este pe cale de dispariție în sălbăticie, iar plantele nu reușesc să supraviețuiască îndepărtarii din habitatul lor. Tocmai din această cauză, pe parcursul unui an, plantele mor. Procesul de cultivare este foarte dificil. În ciuda acestui fapt, unele persoane au reușit să o cultive. În statul Florida, orideea fantomă este protejată prin lege, fiind interzis ca plantă să fie îndepărtată din sălbăticie.
Este amenințată și de alți factori, cum ar fi:
schimbări hidrologice;
incendii;
furtuni;
fluctuații la nivelul mărilor.
Lucruri interesante despre „orhideea fantomă”
Înflorește odată pe an pentru aproximativ una sau două săptămâni, iar în unele cazuri poate chiar deloc. Planta înflorește între lunile iunie-august. În proporție de 10% „orhideea fantomă” poate înflori într-un anumit an și numai 10% dintre acestea pot fi polenizate.
Are numeroase rădăcini: nu are tulpină sau frunze; aceasta este constituită din rădăcini care cresc pe coaja unui copac. Știați că „orhideea fantomă” este o plantă epifită? Ce înseamnă însă acest lucru? Termenul este utilizat pentru plantele care nu cresc în sol. Acestea sunt agățate sau fixate de copaci sau alte gazde.
Florile plantei par a pluti în habitatul lor: rădăcinile orhideii par a fi camuflate, îmbinându-se perfect cu scoarța copacilor. În perioada de înflorire, floarea atârnă lăsând impresia că plutește în pădure. Lucrul care contribuie foarte mult la acest efect de plutire este dat de rădăcinile plantei.
Parfumul florilor este asemănător merelor: în anul 2009, undeva în sudul Floridei, cca 13 plante dendrophylax lindenii au înflorit pe timp de vară. Acest lucru a reprezentat o bună oportunitate pentru oamenii de știință de a analiza această specie. Odată cu realizarea studiilor au fost identificați compușii volatili din parfumul florii.
Mai mult lucruri interesante despre planta fantomă, găsiți aici.