Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Elanul – un cerb cu coarnele palmate
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre elan, un cerb cu coarnele palmate. Elanul nu poate fi confundat nici cu renul, nici cu cerbul, tocmai din cauza coarnelor sale late şi a botului diferit.
Elanul (Alces alces, denumit și plotun) este un mamifer sălbatic, fiind cel mai mare reprezentant al familiei cerbilor. El se distinge prin marile coarne palmate pe care le poartă masculii.
Unde şi cât trăieşte un elan
Elanii pot fi întâlniţi pe trei continente: America de Nord, Europa şi Noua Zeelandă. Zona de sud a Canadei a deținut cea mai mare populație de elani, cu un număr ce depășea 30.000.
Durata de viaţă a unui elan este de la 5 la 22 de ani. El trăieşte în pădure, zone montane, pe lângă lacuri şi mlaştini.
Ce mănâncă un elan
Elanul este un cerb ierbivor care se hrăneşte cu iarbă, frunze şi crengi. Pe timp de iarnă, aceștia se hrănesc cu arbuști, mușchi, licheni și conuri de brad. Fiind un mamifer ierbivor, elanul poate mânca orice tip de vegetație, iar pentru a-și păstra greutatea ideală a corpului are nevoie de 9770 calorii pe zi.
Aceștia nu au dinți frontali superiori, însă acest fapt se compensează cu deținerea de incisivi inferiori ascuțiți, limba, gingii și cele 6 perechi de molari și premolari care îi ajută să taie și să mestece și vegetația lemnoasă. Elanii sunt rumegători, au stomacul împărțit în 4 camere. Așadar, regurgiteaza hrană și o mestecă din nou pentru o mai bună digestie. Cei care vânează şi omoară elani sunt oamenii, lupii şi urşii.
Se spune că dacă visezi un elan vei avea o viaţă lungă
Dacă pe timp de vara ei cutreieră în grupuri mici, iarnă, elanii formează turme imense. Pentru a stabili care mascul e dominant, aceștia își măsoară forța luptându-se cu coarnele. Elanii au văzul slab dezvoltat, bazându-se mai mult pe miros și auz. După sezonul de împerechere, aceștia își leapădă coarnele. Cei mai bătrâni o fac în luna decembrie, în timp ce ceilalți o fac la sfârșitul lunii Ianuarie.
Coarnele de elan se regenerează cel mai repede, mai exact pe o perioada de maximum 5 luni. Înainte de a-și pierde coarnele, aceștia își leapădă prima dată pielea de pe ei, numită și catifea.
Ştiaţi că?
Nord-americanii luau pastramă de elan în călătoriile lungi datorită sursei de nutrienți pe care o oferă;
Elanul este în top 5 cele mai înalte animale de pe pământ, ajungând la o înălțime de 2.3 metri;
Elanii se pot scufunda până la 6 metri sub apă și pot înota cu o viteză de până la 9km/h;
Totodată, aceștia pot alerga fără oprire pe o distanță de aproximativ 24 km, cu o viteză chiar și de 56 km/h;
Firele sale de păr au centrul gol, ceea ce îi ajută să stea la suprafață în apă;
Elanii sunt inofensivi pentru oameni, însă dacă sunt provocați sau surprinși în perioada de împerechere, pot deveni periculoşi, aflăm de pe goki.ro