Istoria ciocolatei bănăţene şi o expoziţie inedită şi „dulce”
În Banat s-au remarcat două fabrici de ciocolată încă de la sfârşitul anilor 1880. Istoria ciocolatei de la Vinga, Arad începe din 1885, iar a fabricii Kandia din Timişoara în 1890. La Braşov, la Muzeul Casa Mureşenilor s-a deschis o expoziţie cu ambalaje şi cutii vechi și noi de ciocolată care-şi aşteaptă vizitatorii timp de trei luni.
Ciocolata. Nu e doar un desert. E rai. Gust divin. Majoritatea, de la cel mai tânăr până la cel mai în vârstă om, o adoră! În România s-a fabricat ciocolată de la sfârşitul anilor 1800. În cele ce urmează vom afla istoria celor două fabrici de ciocolată din Banat, de la Vinga şi de la Timişoara, apoi vom merge la expoziţia de la Braşov.
Istoria fabricii de ciocolată Vinga
Istoria ciocolatei din comuna arădeană Vinga se leagă de o familie de sârbi. Renumitul cofetar al vremii, Teodor Draskovits a pus bazele afacerii cu ciocolată în anul 1885, deschizând un atelier de cofetărie.
Ciocolata cu vanilie „Itefonsa” era la mare căutare. Preparată doar din ingrediente naturale: ouă, lapte şi unt, ea avea în plus şi un ingredient secret. Pe lângă celebrele dulciuri cu cremă de vanilie, se preparau bomboane de ciocolată cu alune, cu nucă, cu vanilie, cu portocale sau cu vişine. Succesul dulciurilor a dus rapid la dezvoltarea fabricii.
Sursa foto: Victor Cociuba
Produsele de la Vinga se vindeau și la export, ajungând până în Japonia sau Statele Unite ale Americii. Erau considerate delicatese exotice și scumpe. Comuniștii au naționalizat fabrica în 1948. Timp de trei ani aceasta a funcționat ca secție a fabricii de dulciuri Kandia, de la Timișoara, apoi în 1951 a fost desființată. Când Teodor Draskovits, ultimul membru al familiei care deținea fabrica a murit, odată cu el s-a pierdut și celebra rețetă de cremă de vanilie, pe care sub nicio amenințare nu a vrut să o spună comuniștilor, aflăm de pe retetesivedete.ro
Istoria fabricii de ciocolată Kandia
Kandia a fost o altă fabrică de ciocolată și produse zaharoase celebră în trecut, dar din Timișoara. A fost înființată înainte de 1890. Compania deține acum în portofoliu brandurile de ciocolată Kandia, Rom și Laura, prăjitura Măgura, bomboanele Sugus și Silvana.
În 1895 a început să producă bomboane şi tablete de ciocolată. În 1917 primeşte numele de Kandia, după o insulă din Grecia. Afacerea a luat avânt, astfel că în 1923 a început construirea unui nou corp de clădire, iar fabrica a fost dotată cu cele mai moderne utilaje din acea vreme. Kandia a devenit extrem de valoroasă, după 1920, trecând la consorțiul Băncii Timișoarei.
În anii comunismului, Kandia a fost naţionalizată, iar după 1989 a cunoscut o istorie zbuciumată. În 1964, s-a lansat primul baton de ciocolată din România, celebrul „Rom”. Iar în 1979 s-a preparat şi prima prăjitură ambalată din țară: „Măgura”. În anul 1969, produsele fabricii erau exportate în nu mai puțin de 70 de țări. Din păcate, fabrica Kandia a dispărut în 2003. Ea fost cumpărată de compania Excelent București. Rând pe rând a aparţinut grupului Julius Meinl, apoi de Cadbury, Kraft ca în final să fie răscumpărată de Julius Meinl care i-a schimbat și numele în Kandia – Dulce, conform spotlight-timisoara.eu.
Expoziție cu ambalaje şi cutii de ciocolată la Muzeul „Casa Mureșenilor”
Muzeul „Casa Mureșenilor” găzduiește expoziţia „O poveste dulce”. E o expoziţie despre istoria ciocolatei braşovene, cu peste 600 de cutii, materiale publicitare, ambalaje de bomboane de ciocolată vechi și noi.
Colecția aparţine fraților Dumitru. Dintre cutiile de bomboane deosebite amintim mărcile: „Casa Capșa”, „Anghelescu”, „Zamfirescu”, „Regina Maria”. Totodată, mărcile ciocolatei brașovene „Hess”, prima fabrică din Transilvania, „Stollwerck”, „Dezrobirea”, „CIBO” ș.a.
În cadrul expoziției vor avea loc ateliere de educație muzeală cu degustare de ciocolată după o rețetă belgiană. De asemenea, vor fi şi conferințe susținute de specialiști care au lucrat la fabrica din Brașov. Expoziția poate fi vizitată în perioada până în data de 25 februarie 2023.