Despre obezitatea infantilă. Consecințe la nivel fizic și psihologic
Obezitatea în rândul copiilor și tinerilor generează numeroase probleme de sănătate. Copiii se află în pericol de a dezvolta afecțiuni cornice. Iată de ce atragem atenția asupra acestui subiect, pentru a crește nivelul de conștientizare și a vedea cum prevenim obezitatea.
Din dorința de a face pe plac copiilor, părinții nu acordă prea multă atenție consecințelor pe termen lung. Obezitatea infantilă, pe lângă faptul că nu permite existența unui stil de viață sănătos, se poate extinde în viața de adult. Trebuie luat în considerare faptul că nu este afectată doar sănătatea fizică. Repercusiunile pot fi resimțite și la nivel psihologic. Astfel, copiii și tinerii supraponderali sau obezi ajung să se confrunte cu depresie, anxietate, excludere socială sau încredere în sine foarte scăzută.
Din studiul European Childhood Obesity Surveillance Initiative-România (2020) aflăm faptul că supraponderalitatea și obezitatea cresc odată cu vârsta copilului. Conform statisticilor, la copiii cu vârste cuprinse între 7-8 ani, procentul este de 27,3%, la copiii cu vârste cuprinse între 8-9 ani 31,4%, iar la copiii de 9-10 ani 34,6%. Pe lângă aceste informații, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății 2022, un procent de 34,6% din populația României este afectată de supraponderalitate. Cu toate acestea, numai unul din patru români conștientizează riscurile prezente.
Când este un copil obez
Potrivit catena.ro, se consideră că un copil suferă de obezitate atunci când are o greutate mai mare cu 95% sau mai mult decât ceilalți copii de vârsta lui. Indicele de masă corporală poate fi un instrument util prin care un specialist își va da seama cu aproximație dacă este vorba de obezitate. Acesta reprezintă raportul dintre greutate exprimată în kilograme și înălțimea exprimată în metri, dar se folosește diferit în cazul copiilor. Se calculează la fel ca și pentru adulți, dar apoi valoarea este comparată cu valorile tipice pentru copiii de același sex și aceeași vârstă. Medicii specialiști și medicii de familie au, de regulă, grafice, cu ajutorul cărora pot aprecia dacă un copil este obez.
Consecințe asupra sănătății fizice
Copiii care se confruntă cu obezitatea, sunt puși în fața pericolului de a se confrunta cu o serie de afecțiuni, printre care amintim:
diabet (tip II);
boli ale ficatului;
dificultate de odihnă;
boli ale inimii;
afecțiuni respiratorii (astm);
tensiune arterială crescută
colesterol ridicat;
probleme la nivel digestiv;
probleme hormonale.
Consecințe psihologice
Există și efecte negative care se răsfrâng la nivelul psihicului. În acest sens menționăm câteva dintre dificultățile pe care le pot avea copiii obezi din punct de vedere psihologic:
stări de anxietate;
depresie;
lipsa încrederii în sine;
excludere socială;
bullying;
dificultate de integrare în grupuri noi.
Există un ghid gratuit lansat de către Asociația KinetoBebe, numit „Cum să creștem copii sănătoși”. În acest ghid puteți găsi numeroase sfaturi pentru un stil de viață sănătos. În acest fel puteți lua alegeri corecte din punct de vedere al alimentației. Click aici pentru a vedea ce conține ghidul.