Locuri de poveste din România. Munții Siriu și atracțiile din zonă
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice. Unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Azi facem o călătorie virtuală în județul Buzău pentru a descoperi Munții Siriu și atracțiile din zonă. Fiecare anotimp e frumos, însă iarna, când se așterne un covor alb de zăpadă, parcă peisajele sunt mai frumoase. Mai ales că în ultimii ani nu ne bucurăm chiar peste tot de zăpadă. Munții Siriu sunt situați în partea de vest a grupei Munților Buzăului și sunt dominați de Culmea Mălâia (1.662 m) și de vârful Bocârnea (1.657 m), cunoscut și drept vârful Siria. Atât Culmea Mălâia, cât și vârful Bocârnea ascund peisaje și obiective turistice încântătoare.
„Culmea Mălâia are un profil asimetric și este delimitată în est de un versant abrupt, iar în vest de unul mai domol. Acoperită cu grohotișuri unde s-a dezvoltat o vegetație deasă de arbuști, predominând ienupărul, Culmea Mălâia are două microdepresiuni. În prima microdepresiune se află Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund (cum mai este cunoscut), iar în cea de-a doua microdepresiune este Lacul Sec (mai mult o mlaștină cu câteva ochiuri de apă). Cu o înfățișare de cupolă, vârful Siriu (Bocârnea) are o formă aparte, inedită, pitorească, cu multe vârfuri secundare, cu creste, cu turnuri și cu jgheaburi. Datorită peisajului, văile de aici, Mreaja, Milea, Crasna, sunt foarte atractive pentru drumeții”, se arată pe site-ul Consiliului Județean Buzău.
Principalele atracții turistice din zona Munților Siriu
Zona în care se regăsesc Munții Siriu oferă o mulțime de atracții turiștilor. De exemplu, aici pot fi văzute, în habitatul lor natural, și capre negre. Zona în care probabilitatea este mai mare să poată fi observate poartă numele de Colții Balei. Pe la jumătatea drumului dintre Buzău și Brașov, pe DN 10, se află barajul și lacul artificial Siriu, de aproximativ 10 km lungime situat pe cursul superior al râului Buzău. Barajul a fost construit, doar din pământ, piatră steril și argilă, între anii 1975 – 1994, și are o înălțime de 122 m și o deschidere de aproape 600 m.
O altă atracție turistică de poveste este Cascada Cașoca sau, cum mai e numită, Cascada Pruncea. Ea se află în apropierea barajului Siriul, pe drumul forestier Cașoca, la 6 km din DN 10. Căderea cascadei este de 17 m, iar în stânga ei se spune că ar fi fost ascunzătoarea haiducului Gheorghelaș, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu. Acesta a fost stăpân al acelor locuri între anii 1821 – 1827. Mai multe detalii despre Munții Siriu și atracțiile din zonă puteți afla de aici.
Dicționar
Grohotiș: îngrămădire de fragmente de rocă colțuroase, de dimensiuni variabile, rezultate din dezagregarea stâncilor și rostogolite de pe munți sau aduse de ghețari;
Jgheab: crestătură, scobitură, adâncitură;
Haiduc: răzvrătit împotriva ordinii stabilite, care, trăind singur sau în cete în păduri, jefuia pe bogați și ajuta pe săraci;
Pandur: soldat dintr-un corp de oaste habsburgică din sec. XVIII; soldat din oastea lui Tudor Vladimirescu;