Peste o mie de ocazii să citim împreună – Ziua Internaţională a Cititului Împreună 2019
În data de 1 februarie 2019, Citim Împreună România va celebra, împreună cu mii de copii și sute de părinți, educatori, învățători, profesori, bibliotecari, librari și pasionați de lectură din întreaga țară, Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI). Aflată la a treia ediție națională, ZICI România este parte a unui eveniment global organizat de către LitWorld (http://www.litworld.org/) și marcat anual de milioane de oameni în peste 100 de țări.
O zi pe an, CIR este alături de sute de alte persoane și organizații pentru a semnala importanța cititului împreună cu copiii, a nevoii copilului de a i se citi timp de 20 de minute pe zi din prima sa zi de viață:
Citiți împreună. 20 de minute în fiecare zi. Indiferent de vremea de afară și din interior. De când se naște copilul și mult după ce va învăța să citească singur.
ZICI 2019 este un evenimentul susținut la nivel național de grupul Citim Împreună România. Sunt peste 1300 participanți înregistrați pentru ZICI 2019 cu CIR, dintre care aproape 900 s-au alăturat unui grup Facebook închis, unde Citim Împreună România a oferit resurse care să contribuie la organizarea unor evenimente memorabile de lectură.
Anul acesta, de ZICI, CIR a ales să pună accent pe ȘTIM: ZICI ca să ȘTIM.
Există studii ample privind impactul citirii cu voce tare de către adulți asupra dezvoltării competențelor de citit-scris ale copiilor. La fel, avem dovezi convingătoare și din ce în ce mai multe că citirea cu voce tare la toate disciplinele (științe, matematică etc., nu numai la limbă și literatură) este esențială nu doar pentru dezvoltarea competențelor de citit-scris, dar și pentru dezvoltarea competențelor specifice disciplinelor de studiu. Citit-scrisul (literația) și literația științifică se pot dezvolta simultan cu ajutorul citirii cu voce tare. La lecțiile de științe, citirea cu voce tare poate face trecerea de la receptarea pasivă a conținuturilor la un mod de învăţare centrat pe deslușirea sensurilor profunde ale discursului științific. (International Literacy Association, The Power and Promise of Read-Alouds and Independent Reading /Puterea și promisiunea citirii cu voce tare și citirii independente, 2018)
Ce este „Citim Împreună România” Un grup format din autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, profesori, bibliotecari, dar și părinți care au în comun nu doar dragostea pentru cărți, ci și bucuria de a vedea copii și adulți citind împreună. Grupul „Citim Împreună România” a fost lansat pentru a promova beneficiile și frumusețea cititului împreună în rândul copiilor și al celor ce au grijă de ei. Ce înseamnă „Citim Împreună” Definiția citirii împreună: Când o carte aleasă cu grijă este citită cu voce tare pentru mai mulți ascultători de către un cititor pregătit, într-un mod captivant, care îi implică pe toţi în poveste. Citirea împreună (cunoscută și sub numele de citire cu voce tare) s-a dovedit a fi cea mai eficientă modalitate de a ajuta tinerii să se îndrăgostească de cărți, oferind simultan multe beneficii pentru dezvoltarea competențelor de literație.