Farmacofobia. În ce constă și cum se manifestă această frică
Ca ființe umane este normal să ne confruntăm cu diverse frici. Mai mult sau mai puțin considerate a fi normale. Astăzi aflăm ce este farmacofobia.
V-ați întrebat vreodată ce este farmacofobia? Haideți să aflăm împreună ce tip de fobie este, cum se manifestă, care sunt cauzele și tratamentul.
Acest tip de fobie presupune o teamă irațională față să consumul de medicamente. În momentul în care persoanele care au această fobie sunt expuse la acest stimul, anxietatea se află la un nivel foarte ridicat. Acest lucru îl face pe subiect să evite medicamentele sau diversele situații care pot să apară odată cu acesta. Deși persoanele care se confruntă cu acest discomfort își dau seama uneori că reacția lor este exagerată, acestea evită să se expună.
Despre simptome
În cele mai mute cazuri simptomele comune sunt următoarele:
accelerarea frecvenței bătăilor inimii;
disconfort gastro-intestinal
transpirații reci și abundente;
ritm respirator crescut;
tremurături.
Disconfortul gastro-intestinal poate să fie declanșat de la simplul gând pe care îl are subiectul atunci când vede un medicament. Printre simptome mai pot fi menționate atacurile de anxietate sau leșinul.
Care sunt consecințele
Numeroase fobii generează repercusiuni la nivelul modului de viață al persoanelor afectate. Aceste repercusiuni fac referire la comportamentele pe care le au persoanele în cauză. Din cauza situațiilor sau stimulilor pe care aceștia încearcă să le evite, își pot pune viața în pericol. Raportându-ne la subiectul abordat, consecințele pot fi destul de grave. De ce? Pentru faptul că afectează sănătatea. Simptomele generate de această frică, prin evitarea medicamentelor, poate provoca probleme seriose pacienților care au nevoie de ele. Ca de exemplu, este un real pericol pentru persoanele care se confruntă cu diabet, boli ale inimii, probleme respiratorii etc.
Cauzele farmacofobiei
Există numeroase motive care produc farmacofobia, însă nu putem vorbi despre o etiologie care să fie validă. Conform warbletoncouncil.org, o posibilă explicație se găsește în condiționarea prin consecințe traumatice, cu frica de a simți rău sau suferință sau de a fi intoxicat. Acest lucru este legat de experiența de neglijență profesională sau durere profundă sau disconfort asociată cu un tratament anterior din viața pacientului, care a fost generalizat la toate stimulările legate de droguri. Cineva care a fost aproape de sufocare, încercând să înghită o pastilă sau un nivel ridicat de suferință/disconfort atunci când consumă o substanță sau după o injecție.
Tratament
Ținând cont de starea în care se află pacientul, se aplică și tratamentul farmacofobiei. Potrivit warbletoncouncil.org, fobiile sunt grupul de tulburări care au de obicei cel mai bun prognostic și cel mai mare succes terapeutic. Deși, în tratamentul fobiilor, uneori medicamentele sunt utilizate pentru a reduce nivelul de anxietate și pentru a face o posibilă expunere mai suportabilă în cazuri extreme, în cazul care ne privește, acest tratament ar fi stimulul fobic în sine, ceva care va împiedica foarte mult aplicarea acestuia.
Găsiți aici mai multe detalii despre farmacofobie.