Cele mai neobişnuite animale care trăiesc pe pământ. Jonathan, cea mai bătrână țestoasă din lume
Deși nouă ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. Astăzi vorbim despre Jonathan, cea mai bătrână țestoasă din lume. Acesta trăiește pe Insula Sfânta Elena, teritoriu britanic din Oceanul Atlantic, unde este îngrijită de un veterinar. Jonathan este cel mai bătrân animal terestru cunoscut. Câți ani are și ce cadou primește acesta de ziua lui?
Durata medie de viață a unei broaște țestoase depinde în mare măsură de specie. Unele specii pot trăi doar de la 10 până la 20 de ani în captivitate, în timp ce altele pot trăi până la 150 de ani. În general, majoritatea speciilor de broaște țestoase pot trăi până la 50 de ani dacă li se acordă îngrijire adecvată. Există însă și excepții, țestoase care au trecut testul timpului, depășind vârsta de 150 de ani.
Câți ani are și ce cadou primește Jonathan
Jonathan este cea mai bătrână țestoasă din lume, acesta împlinind fabuloasa vârstă de cel puțin 190 de ani. Conform veterinarului care are grijă de el, acesta a eclozat încă din perioada epocii victoriene. Locuitorii insulei Sfânta Elena sunt încântați de frumoasa vârstă a lui Jonathan și au ales să îi serbeze aniversare. Au fost organizate trei zile de petrecere. Nici cadourile nu au lipsit de la sărbătoare, guvernatorul insulei oferindu-i țestoasei legumele preferate și chiar un tort festiv.
Cea mai bătrână țestoasă din lume
Deoarece titlul de cea mai bătrână țestoasă din lume nu este unul obișnuit, în cinstea lui Jonathan a fost creat un timbru special. Acesta este considerat cel mai faimos locuitor al insulei Sfânta Elena, insulă cu aproximativ 4.500 de locuitori. Țestoasa și-a pierdut simțul mirosului și văzul, din cauza bătrâneții, însă simțul auzului este încă prezent. Jonathan trăiește în casa guvernatorului, alături de alte țestoase: David, Emma și Fred. Acestea sunt țestoase mult mai tinere. La începutul acestui an, Jonathan a intrat în Cartea Recordurilor Guinness cu titlul de cea mai bătrâna țestoasă văzută vreodată și cel mai vechi animal terestru cunoscut care încă trăiește.