Moş Nicoale – ocrotitorul copiilor, aduce daruri în cizmuliţe
Cine este Moș Nicolae? Cum arată şi când vine? Dar de unde știe dacă un copil a fost cuminte? De ce lasă darurile în cizmuliţe? Haideţi să aflăm povestea lui Moș Nicolae, astfel încât toţi copiii să înţeleagă.
Copiilor le plac cadourile. Copiilor le plac dulciurile. Copiilor le plac surprizele. Copiii sunt fericiţi când primesc cadouri, dulciuri şi când li se fac surprize. De Moş Nicolae copiii primesc în special dulciuri sau nuieluşe. Moşul lasă darurile în cizmuliţe, nu multe, cu măsură. Un copil a fost foarte curios să afle ce îi va aduce moşul. Vom afla şi noi în dialogul următor.
Mama şi băieţelul curios
“Dialog de dimineață între o mama și băiețelul ei de 4 ani:
– Cine este Moș Nicolae?
– Moș Nicolae este un moș tare bun, care iubește copiii și pe care îi ocrotește. Mulți spun că Moș Nicolae este fratele mai mare a lui Moș Crăciun și că l-a învățat și pe acesta să le ofere cadouri copiilor. Doar că Moșii și-au împărțit sarcinile: unul vine cu dulciuri, în timp ce celălalt aduce cadouri.
– Dar cum arată Moș Nicolae?
– Se spune că Moș Nicolae are barbă mare și albă, o haina lungă, o căciulă groasă pe cap și duce în spate un sac mare plin de dulciuri, fructe, biscuiți, nuci și covrigi. Iar atunci când obosește își cheamă măgărușul să-l ajute.
– De unde știe Moș Nicolae dacă am fost cuminte?
– Este suficient să se uite prin fereastră ca să-și dea seama dacă a fost cuminte copilul sau nu prea.
– Și dacă nu am fost cuminte?
– Atunci îți lasă lângă ghetuțe o nuielușă, ca să te atenționeze că e bine să-ți asculți părinții și bunicii.
– Crezi că mie o să-mi aducă bomboane și fructe?
– Eu cred că da.
– Dar vouă, mami și tati?
– Sperăm că și nouă” – a spus mama încrezătoare”.
De ce este Moș Nicolae generos?
În fiecare an, în seara de 5 decembrie copiii îşi curăţă cât mai bine ghetuțele sau cizmulițele și le aranjează frumos lângă ușa sau pe pervazul ferestrei. Moș Nicolae aduce celor cuminți bomboane, fructe, biscuiți, covrigi etc, iar celor mai puțin cuminți o nuielușă. Asta doar ca să le atragă atenţia că ar fi bine să-și asculte părinții și bunicii.
Numele de Moș Nicolae a fost mereu legat de dărnicie, duioșie, compasiune, altruism, empatie și bunătate.
O legendă spune că prin secolul al IV-lea era un arhiepiscop pe nume Nicolae de Myra, care îl iubea nespus pe Dumnezeu și care făcea multe fapte bune. El îi ajuta pe cei săraci, avea grijă de copiii orfani, de cei bolnavi, de cei care erau judecați de oameni pe nedrept. Atunci când a fost foarte bătrân și a știut că nu va mai avea mult de trăit, a decis să-și ofere întreaga avere celor săraci. De aici vine se leagă expresia cu „Moș Nicolae care dăruieşte”- aflăm de pe superbebe.ro
Moș Nicolae este ocrotitorul copiilor
O altă poveste spune că în Franța, cu multe sute de ani în urmă s-au pierdut trei copii mici. Un măcelar rău fura copiii și îi ținea captivi, de aceea toți erau îngroziţi de acest bărbat. Dar cum binele învinge întotdeauna răul, un Moș bun pe nume Nicolae a găsit casa unde măcelarul rău îi ținea pe cei trei copii și i-a eliberat. De atunci, în amintirea lui, a fost considerat Moș Nicolae ocrotitorul copiilor.
Moş Nicolae continuă să facă minuni. O astfel de minune s-a întâmplat în România, la Biserica din Bălușești din judeţul Neamţ. Acolo au fost aduse Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, respectiv mâna dreaptă a sfântului care a făcut o minune mare. O fetiţă care avea bătături în talpă, chiar dacă s-a operat, acestea s-au infectat şi nu a mai putut să meargă. A fost adusă de părinţi la biserică, s-a rugat la sfintele moaşte şi a doua zi cu uimire a constatat că nu mai are nimic, s-a vindecat complet, aflăm de pe retetesivedete.ro