Si copiii cuminți primesc uneori nuielușe de Moș Nicolae? Ce spun părinții despre acest obicei
Personajul legendar și mitic – Moș Nicolae – își face simțită prezenta în fiecare an în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Copiii își pregătesc în aceasta seara ghetuțele pentru a primi daruri.
Moș Nicolae este cel care lasă copiilor cadouri în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae. Acest personaj se aseamănă cu Moș Crăciun. Lucrurile pe care cei doi le au în comun sunt oferirea darurilor pentru copiii cuminți, dar și vestimentația roșie. Ca diferență între cei doi, Moș Nicolae nu se arată niciodată copiilor.
Conform tradiției, Moș Nicolae vine pe la geamurile copiilor, iar cei care sunt cuminți sunt răsplătiți. Copiii știu că Moș Nicolae le va lăsa cadouri în ghetuțele frumos lustruite și îngrijite. Există un cadou chiar și pentru cei năzdrăvani! Cei mici pot primi o nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi și i-au supărat pe părinți în decursul anului.
Care este povestea din spatele tradiției de a oferi cadouri
Există mai multe povești creștine legate de Sfântul Nicolae, printre care și povestea conform căreia acesta a ajutat trei fiice a căror tată era un om foarte necăjit. Casa în care locuiau fetele împreună cu tatăl lor era una sărăcăcioasă. Din cauza lipsurilor, tatăl fetelor avea în plan să le vândă pe acestea. Sfântul Nicolae a aflat despre acest lucru și, fiind un om darnic și cu suflet bun, le-a ajutat.
Cum? Acesta, fără a fi văzut, a oferit daruri de zestre celor trei fete. În următoare zi, tatăl fetelor a fost atât de bucuros și i-a adus mulțumiri lui Dumnezeu, întrebându-se cine i-a făcut acest bine. Darurile primite l-au ajutat pe omul sărman să își mărite fata cea mare. La fel s-a întâmplat și pentru celelalte două fete, întrucât acestea s-au căsătorit într-un timp foarte scurt de la primirea darurilor din partea lui Moș Nicolae. Ce trebuie să știți e că Sfântul Nicolae nu este doar protectorul oamenilor săraci, dar și protector al copiilor, marinarilor și victimelor care au fost judecate pe nedrept.
De unde a apărut nuielușa oferită de Moș Nicolae
In religia ortodoxă Sfântul Nicolae a avut un rol de ocrotitor al familiei. El este cel care se angajează să îi educe într-o anumită măsură pe copii. Așa cum am menționat mai sus, în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii care au dat dovadă de un comportament exemplar primesc daruri, iar cei care nu au fost atât de cuminți primesc o nuielușă.
Potrivit tradiției, nuielușa folosită pentru a lovi persoanele neascultătoare trebuia să fie de măr. În momentul în care aceasta este pusă în apă și înflorește de Crăciun, se zice că Sfântul a mijlocit iertarea lor. Mai aflăm din tradiția creștină faptul că Moș Nicolae a pedepsit mai mult decât să recompenseze. Pedeapsa pe care o aplica se răsfrângea asupra personelor care se abăteau de la credința dreaptă, iar acestea erau lovite cu nuielușa peste mâini.
Chiar și copiii cuminți primesc uneori nuielușe de Moș Nicolae
De pe grupurile de părinți din mediul online am aflat câteva opinii despre nuielușele primite/dăruite cu ocazia sărbătorii de Moș Nicolae. Unii părinți nu sunt de acord cu oferirea lor: „Ii certăm în timpul anului destul, în momentul acela nu vreau nici măcar pentru amuzament să fac asta.”
Alți părinți aleg să ofere nuielușe, dar le explică în același timp copiilor motivul pentru care le primesc: „Noi avem oarecum o tradiție. Moș Nicolae aduce doar dulciuri, iar celor care au fost mai năzdrăvani în timpul anului le aduce și o nuielușă frumos decorată…lucru ce semnifică faptul că Moșul i-a văzut când au fost neascultători.”
„Le spunem că și ei au mai fost năzdrăvani și Moșul i-a văzut și le-a adus câte o nuielușă,” spune o mămică.
„Noi îi explicăm celui mic că primește cadoul pentru că este băiețel cuminte (80% din timp) și primește bățul ca să nu uităm de momentele când nu este tocmai cuminte” relatează alta.
„Eu nu le-am indus ideea că bețele sunt pentru cei năzdrăvani, ci că sunt simbolul de Moș Nicolae. Anunță venirea iernii, natura înghețată” e de părere un părinte.
Nu este mereu vorba despre a fi sau a nu fi cuminte
Există păreri împărțite privind acest subiect, însă nu trebuie să uităm că toți greșim. Mai mult sau mai puțin. Dincolo de acest aspect, trebuie să vedem în jurul nostru binele și pe acela să îl exploatăm.