De-a lungul timpului s-au petrecut numeroase evenimente care au produs modificări pe plan economic, politic și social. Este esențial să cunoaștem persoanele cu putere și influență care s-au aflat la conducerea României și care au dat un alt curs istoriei.
Acesta s-a născut în Germania, mai exact în orașul Sigmaringen, în anul 1839. Momentul în care s-a scurs din viață este marcat de data 10 octombrie 1914. Potrivit casamajestatiisale.ro, Carol I este omul de la care a pornit totul: familia regală, statul modern, țara independentă și suverană. Rând pe rând, an de an, sub domnia acestui rege european, România a dobândit instituţii, modernitate şi statornicie.
În timpul domniei lui Carol I, România a devenit independentă. Cum s-a întâmplat acest lucru? Ei bine, în data de 10 mai 1877, Parlamentul a fost cel care a votat legea împotriva tributului către Înalta Poartă. Regele Carol I a promulgat această lege. Mai târziu, în 10 mai 1881, a avut loc proclamarea regatului. Acest lucru însemna că România este un stat independent și suveran.
Data încoronării regelui Carol I este 10 mai 1881. În ceea ce privește relizarea coroanei regelui, de acest aspect s-a ocupat arsenalul Armatei din București. Ce aflăm despre coroana purtată de Carol I? Faptul că a fost purtată de toți regii României. Coroana a căpătat o și mai mare valoare în anul 1922, moment în care a avut loc încoronarea regelui Ferdinand. Până în anul 1947, coroana putea fi identificată pe stema României. De ce doar până atunci? Pentru că urma instaurarea regimului comunist, lucru care presupunea înlăturarea însemnelor regale. Muzeul Național de Istorie al României este locul care găzduiește acest simbol deosebit al regalității românești.
Aceasta s-a născut în data de 29 decembrie 1843, la castelul Monrepos, situat în Neuwied, Germania. Regina Elisabeta, supranumită și Carmen Sylva, s-a căsătorit cu regele Carol I în anul 1869. Din relația celor doi a fost născută Principesa Maria. Aceasta s-a stins din viaţă în data de 18 februarie 1916, în orașul București.
Conform informațiilor furnizate de casamajestatiisale.ro, în timpul Războiului de Independenţă, s-a ocupat de răniţii din spitalele de campanie. A ajutat, cu bunătate şi discreţie, o sumedenie de instituţii de binefacere şi le-a ajutat nemijlocit. Una dintre acestea, îndeosebi, rămâne un exemplu prin caracterul ei modern şi umanitar: Aşezământul Vatra Luminoasă. Fondată la 1 august 1906 şi dedicată ajutorării celor fără vedere, organizația a devenit, în timp, atât de cunoscută şi de apreciată încât întreg cartierul i-a preluat numele, iar identitatea sa a supravieţuit comunismului, fiind astăzi una dintre cele mai pitoreşti şi mai bine conservate, din punct de vedere arhitectonic, zone din Bucureşti.
Cine este Principesa Maria? Singurul copil al Reginei Elisabeta și al Regelui Carol I. Aceasta s-a născut în data de 8 septembrie 1870, în orașul Bucureşti. Principesa Maria a decedat în anul 1874, la o vârstă foarte fragetă, la nici 4 ani. Aceasta și-a pierdut viața în timpul unei epidemii de scarlatină.
Regele Ferdinand s-a născut în anul 1865, în Sigmaringen, Germania. În anul 1881 a fost prima dată când a ajuns în România, având vârsta de 15 ani. Ferdinand a domnit pentru o perioadă de 13 ani, urcând la tronul României în anul 1914. Acesta a domnit până în momentul decesului său, care s-a petrecut la 20 iulie 1927. Regelui Ferdinand îi este adus și numele de „Ferdinand cel Loial”, motivul constând în fidelitatea acestuia față de țară. Totodată, acesta a servit Națiunea și Coroana într-un mod desăvârșit. Perioada domniei Regelui Ferdinand a fost evidențiată de următoarele evenimente istorice:
Potrivit euronews.ro, Coroana de Oțel și Coroana Reginei Maria de la încoronarea din 15 octombrie 1922 sunt cu siguranță cele mai încărcate de simbolism, printre bijuteriile Casei Regale din România. Simbolismul acestora ține de felul în care Regele Ferdinand și Regina Maria au ales să-și arate devotamentul față de tradițiile, dar și față de istoria țării de adopție. În prezent, cele două coroane sunt păstrate în Sala Tezaurului Istoric de la Muzeul Național de Istorie a României.
Regina Maria s-a născut în data de 29 octombrie 1875, în Anglia. Aceasta a fost Regina României între anii 1914 şi 1927. Primul Război Mondial este evenimentul care o determină pe Regina Maria să devină erou naţional. Aceasta a dat dovadă de mult curaj, participând activ pe front. Mai mult decât atât, a știut să ofere cuvinte de îmbărbătare răniţilor şi soldaţilor. Era neînfricată și mereu prezentă pentru poporul ei. Regina Maria a ajuns să fie supranumită „Mama Regina”, „Mama răniţilor”, dar şi „Regina-soldat”. Organizaţia „Regina Maria” a fost înființată de către cea care-i poartă numele. Inițiativa acesteia a constat în dezvoltarea unui serviciu de ambulanță, dar și dezvoltarea unei reţele de spitale. Data deceseului ei este 18 iulie 1938.
Coroana pe care a purtat-o Regina Maria cântărea 1 kg 800 de grame și era din aur. Aceasta a fost realizată în Franța, în cadrul unei case de bijuterii, fiind inspirată din stilul bizantin. Potrivit euronews.ro, un accesoriu mai puțin obișnuit sunt două pandantive laterale pe care sunt reprezentate stema Regatului României, dar și scutul heraldic care arată descendența Regine Maria, Casa de Edinburgh şi de Saxa-Coburg-Gotha.
Potrivit spuselor lui Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României, aflăm că Regina Maria a contribuit la concepția artistică a coroanei pe care a purtat-o. „Aceasta a dorit să aibă o coroană care să semene cu coroanele doamnelor Țărilor Românești din perioada medievală, iar modelul ales a fost cel al doamnei Despina Milița, pe care o vedem în fresca aflată odinioară la Biserica Mănăstirii Curtea de Argeș”.
Regele Carol al II-lea s-a născut în data de 3 octombrie 1893. Acesta a fost fiul Principelui Ferdinand şi al Principesei Maria. Carol al II-lea a devenit Principe Moștenitor în 1914, moment în care a avut loc înscăunarea tatălui său. Conform casamajestatiisale.ro, Carol al II-lea a fost Rege al României între 1930 şi 1940. A murit la Estoril, în Portugalia, la 4 aprilie 1953, în vârstă de cincizeci şi nouă de ani. Principele Carol a fost primul viitor Rege născut în România şi botezat în ritul ortodox. A învăţat româneşte de mic şi a studiat istoria şi geografia ţării. Pasiunile lui se împărţeau între cărţi şi uniforma militară.
Regina Elena s-a născut la data de 3 mai 1896. Aceasta a câștigat calitatea de „Regină-Mamă” a României. Deși a fost pusă în poziția de a suporta exilul de numeroase dăți, Regina Elena a fost mereu curajoasă. Potrivit casamajestatiisale.ro, chiar în timpul războiului, când s-a confruntat cu nazismul, în încercarea de a-i ajuta pe evrei, a arătat o excepţională tărie de caracter. Aceasta a urmărit ceea ce ştia că este drept şi bun, reuşind să aibă mereu o prezenţă demnă. Implicarea sa în salvarea atâtor vieţi ale unor oameni de credinţă iudaică, în timpul dictaturii lui Ion Antonescu, a fost recunoscută formal prin acordarea postmortem, de către Memorialul Yad Vashem, a titlului de „Drept între popoare”. Regina Elena a decedat în data de 28 noiembrie 1982.
Regele Mihai I s-a născut în data de 25 octombrie 1921. El reprezintă rodul relației dintre Regele Carol al II-lea și Regina-Mamă Elena. Decesul lui este marcat de data 5 decembrie 2017. Principele Mihai a devenit Suveranul României la vârsta fragedă de 5 ani. Pentru o perioadă de trei ani, regele Mihai I a domnit prin Regență. Mama acestuia, Principesa-Mamă Elena i-a fost în permanență alături.
Din sursa casamajestatiisale.ro, aflăm că în timpul participării României la Cel De-al Doilea Război Mondial, Suveranul i-a îmbărbătat pe ostașii români care au luptat pentru reîntregirea țării. Nu a fost însă de acord cu depășirea liniei Nistrului. În ciuda refuzului Mareșalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotărât trecerea României alături de aliații săi tradiționali. Acest act de curaj a scurtat războiul cu 6 luni și a cruțat viețile a sute de mii de oameni. Din 1944, Regele MIhai s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste. În cele din urmă, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947.
Regina Ana s-a născut în data de 18 septembrie 1923. A fost căsătorită cu Regele Mihai I, iar împreună au dat naștere a cinci fete. În anul 1922 Regina Ana a venit pentru prima oară în România. După căsătorie, Regina Ana a fost excomunicată din Biserica Catolică. Acest lucru a fost cauzat de refuzul Regelui Mihai de a-și boteza fiicele în confesiunea catolică. Abia în anul 1968 a luat sfârșit excomunicarea, întinzându-se pe o perioadă de 40 de ani. Regina Ana a murit în data de 1 august 2016.
Pentru a afla mai multe informații despre cele mai sus prezentate, nu ezitați să accesați acest link.
Surse foto: Pinterest
O stradă din Paris poartă numele Reginei Maria. Cea mai frumoasă suverană din Europa, la acea vreme