Cine a văzut prima dată planeta Marte. Azi e ziua ei
Ziua Planetei Marte sau a Planetei Roşii este sărbătorită astăzi, 28 noiembrie. Este data la care NASA a lansat, în 1964, nava spaţială Mariner 4, prima navă care a ajuns pe Marte. A fost nevoie de aproape opt luni pentru a ajunge pe Planeta Marte, efectuând în cele din urmă un survol pe 14 iulie 1965.
Planeta Marte este a patra planetă de la Soare și penultima ca mărime din Sistemul Solar.
Marte este adesea denumită Planeta Roșie, deoarece oxidul de fier predominant pe suprafața sa îi conferă un aspect roșiatic distinctiv între corpurile astronomice vizibile cu ochiul liber.
Marte sau Planeta Roşie
Marte este o planetă telurică cu o atmosferă subțire. Ea are caracteristici de suprafață care amintesc atât de craterele de impact ale Lunii, cât și de văi, deșerturi și calote glaciare polare ca ale Pământului. Planeta Roşie are doar aproximativ jumătate din dimensiunea Pământului.
Numele planetei provine de la zeul roman al războiului, Mars / Marte, fiind asociată cu războiul deoarece culoarea ei seamănă cu cea a sângelui.
Marte are o climă cu temperaturi extreme şi, fiind mai departe de Soare, este în general mai rece decât Pământul. Temperaturile pot varia de la – 88 de grade Celsius la +27 grade Celsius.
Gravitaţia pe Planeta Roşie este de aproximativ 1/3 din cea a planetei Pământ. Acest lucru înseamnă că o persoană care cântăreşte 100 de kilograme pe Pământ ar cântări doar aproximativ 38 de kilograme pe Marte datorită diferenţei de forţă gravitaţională.
Fiind mai departe de Soare, Marte are nevoie de mult mai mult timp pentru a-şi parcurge orbita. Un „an” pe Planeta Roşie ar dura aproximativ 687 de zile, adică aproape de două ori mai mult decât un an pe Pământ, informează agerpres.ro.
Nava spaţială Mariner 4 a fost proiectată pentru a obţine informaţii în timpul zborului. Aceste informaţii urmau să permită explorarea şi observaţiile ştiinţifice de aproape ale planetei Marte. Apoi, informaţiile au fost trimise către oamenii de ştiinţă de pe Pământ. Multe lucruri s-au aflat despre Marte în anii de când programul spaţial a reuşit să adune informaţii. De exemplu, acum ştim că, la fel ca şi Pământul, Planeta Roşie are un teren variat. El include canioane, vulcani, deşerturi, calote polare. În plus, știm că pe Marte există anotimpuri.
Cine a văzut primul planeta Marte
Existența lui Marte ca obiect rătăcitor pe cerul nopții a fost înregistrată de astronomii egipteni antici și, până în 1534 î.Hr., erau familiarizați cu mișcarea retrogradă a planetei. Astronomii babilonieni făceau înregistrări periodice despre pozițiile planetelor și observații sistematice ale comportamentului lor. Despre Marte, ei știau că la fiecare 79 de ani există 37 de perioade sinodice sau 42 de cicluri zodiacale. Au inventat metode aritmetice pentru a face corecții minore la pozițiile previzionate ale planetelor. În Grecia antică planeta era cunoscută sub numele de Pyrόeis, zeul stelei rătăcitoare Areios.
În secolul al IV-lea î.Hr., Aristotel a remarcat că Marte a dispărut în spatele Lunii în timpul unei cercetări, indicând faptul că planeta era mai departe. Ptolemeu, un grec care trăia în Alexandria, a încercat să abordeze problema mișcării orbitale a lui Marte. Modelul lui Ptolemeu și lucrarea sa colectivă asupra astronomiei au fost prezentate în colecția cu mai multe volume Almagest, care a devenit tratatul autoritar asupra astronomiei occidentale pentru următoarele 14 secole. Literatura din China antică confirmă faptul că Marte a fost cunoscută de astronomii chinezi nu mai târziu în secolul al IV-lea î.Hr. În culturile din Asia de Est, Marte este denumită în mod tradițional „Steaua Focului”.
Galileo Galilei a fost prima persoană care a văzut Marte cu ajutorul unui telescop.