Nu tot timpul viața e roz. La fel cum, oricât ne-am dori, nu putem vorbi mereu despre lucruri frumoase. Astăzi, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, vorbim despre un studiu realizat de Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate și UN Women.
Ce frumos ar fi dacă violența n-ar exista, nu-i așa? Din păcate, încă suntem în stadiul în care vorbim despre asta, dar sperăm ca în viitor lucrurile să se schimbe. Studiul arată că, în 2021, în medie, peste cinci femei sau fete au fost ucise în fiecare oră de către cineva din propria familie. Că vă vine să credeți sau nu, raportul a fost publicat pentru a reaminti lumii faptul că violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial.
Dintre toate femeile și fetele ucise în mod intenționat anul trecut, aproximativ 56% au fost ucise de partenerii de viață sau de alți membri ai familiei (45.000 din 81.100). Acest lucru arată, practic, că nici locuința nu este un loc sigur pentru multe femei și fete. Între timp, 11% din toate omuciderile de bărbați sunt comise în mediul privat. „În spatele fiecărei statistici privind cazurile de crimă feminină se află povestea unei femei sau fete individuale care a fost dezamăgită. Aceste decese pot fi prevenite – instrumentele și cunoștințele pentru a face acest lucru există deja. Organizațiile pentru drepturile femeilor monitorizează deja datele și militează pentru schimbarea politicilor și pentru responsabilitate”, a spus, conform unodc.org, directorul executiv al UN Women, Sima Bahous.
La nivel mondial, se estimează că 81.100 de femei și fete au fost ucise intenționat în 2021. La fel de trist este că numărul total de omucideri de femei a rămas în mare parte neschimbat în ultimul deceniu. Acest lucru subliniază urgența unor acțiuni mai puternice cu care să se prevină și să se răspundă la această situație. La nivel mondial, diferite organizații derulează activități și evenimente pentru a sensibiliza publicul în vedere combaterii violenței de gen. Despre un astfel de proiect v-am vorbit și noi luna trecută. Asociația Culturală Contrasens a implementat proiectul On Her Side / De partea ei. Partea subiectivă a victimelor a fost transpusă într-un context artistic. Oamenii au putut vedea 13 lucrări de artă contemporană și o serie de afișe.
„Modul în care femeile se confruntă cu violența, opțiunile pe care le au în a face față acestei violențe și măsura în care au acces la servicii care să le ajute, toate acestea sunt profund modelate de alte dimensiuni. Cum ar fi rasa, etnia, clasa, cultura și naționalitate. Violența poate lua o serie de forme. De la cea fizică la cea socială, de la cea religioasă la cea politică, de la cea invizibilă la cea vizibilă. Violența este deopotrivă instrument al puterii, al contestării, aparat al coerciției și al reprimării”, spunea Dana Sarmeș, curatorul expoziției. Mai multe despre acest proiect puteți afla de aici.
În întreaga lume, ziua de 25 noiembrie 2022 marchează efortul societății de a eradica violența împotriva femeilor. Ziua Internațională a Eliminării Violenței împotriva Femeilor și a fetelor reprezintă un semnal pe care ONU l-a dat pentru prima dată în 1993, definind ca violentă „orice agresiune bazată pe gen care are ca rezultat sau care este posibil să aibă ca rezultat vătămări fizice, sexuale sau psihologice”. Violența în interiorul familiei, abuzul psihologic, hărțuirea pe stradă, la serviciu sau online sunt doar câteva puncte dintr-o lungă și descurajantă listă.
„Este un adevăr unic universal, aplicabil în toate țările, culturile și comunitățile: violența împotriva femeilor nu poate fi niciodată acceptată, niciodată motivată, niciodată tolerată”, afirma Ban Ki-moon, secretarul general al Națiunilor Unite. Iar conștientizarea societății, protejarea femeilor și dezvoltarea unor mecanisme sociale sănătoase reprezintă o misiune pe care societatea trebuie să și-o asume prin instrumentele sale principale: Educația și Cultura.
Teatrul Național din Timișoara se regăsește de peste 17 ani în principiile de solidaritate și civism pe care le promovează Capitala Europeană a Culturii. Pentru Teatrul Național din Timișoara, sprijinul acordat dreptului oamenilor la exprimarea propriei individualități, indiferent de rasă, de gen sau de naționalitate, reprezintă un vector de direcție fundamental. Urmărind această direcție, dreptul la siguranță al femeilor, dreptul de a-și exprima neîngrădit potențialul intelectual, profesional și spiritual, dreptul la cuvânt și la acțiune, rescrierea criteriilor de analiză socială, profesională și comunitară pe baze juste, echitabile, constructive și lipsite de prejudecăți – și în primul rând de prejudecata privind inferioritatea socială a femeilor – reprezintă tot atâtea principii care i-au modelat repertoriul în mod programatic, de-a lungul timpului.
ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI în traducerea regizorală a lui Radu Iacoban sau NORA. O CASĂ CU PĂPUȘI. PARTEA A DOUA de Lucas Hnath, în regia aceluiași Radu Iacoban, ANNA KARENINA adaptarea lui Helen Edmundson a celebrului roman a lui Tolstoi, în regia Adei Lupu Hausvater, argumentul teatral-coregrafic semnat de Gigi Căciuleanu în ȘCOALA FEMEILOR VERSUS ȘCOALA BĂRBAȚILOR, pe texte de Molière, DUREREA FANTOMĂ de Vasili Sigarev, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia, DE CE IUBIM FEMEILE după Mircea Cărtărescu în regia Mihaelei Lichiardopol sau PRIN VIS, în coregrafia lui Pál Frenak sunt doar câteva dintre titlurile care transformă sălile de spectacol ale Teatrului Național din Timișoara în spații ale civismului înalt și pun în dezbatere teatrală contextul, conceptul, psihologia și structura socială în funcționalitatea ei, privind rostul identității și importanța combaterii discriminării de orice tip.
„Astăzi, de Ziua Internațională a Eliminării violenței împotriva femeilor, Teatrul Național din Timișoara se reafirmă public ca un promotor al solidarității, ca un spațiu al implicării, ca un actor social important care vorbește și va vorbi mereu despre dreptate și echitate, în toate implicațiile sale. Vă așteptăm la Teatrul Național”, transmit reprezentații teatrului.
Sursă foto: unsplash.com/Eric Ward