Cine a fost Fibonacci şi de ce este el important în viaţa noastră de zi cu zi
În natură există secvenţe care se repetă şi care stau la baza realităţii noastre. Una dintre acestea este „Şirul lui Fibonacci”. Fibonacci a fost un matematician italian, cunoscut şi sub numele de Leonardo din Pisa şi Leonardo Bonacci. El a fost primul care a adus şirul sau secvenţa în lumea europeană şi a conştientizat importanţa ei pentru progresul ştiinţei.
În fiecare an, pe 23 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Fibonacci. Șirul lui Fibonacci este una din miliardele de taine ale creației. Șirul lui Fibonacci este un panaceu universal cu care noi, oamenii deschidem seiful plin de secrete care stau la baza întregului Univers.
Cine a fost Leonardo Fibonacci
Leonardo Fibonacci s-a născut în jurul anului 1170 şi a murit în 1240 la Pisa, în Italia. De mic copil, el a călătorit cu tatăl său, un negustor italian pe nume Guglielmo. În timpul călătoriilor sale a învăţat despre sistemul numeric hindus-arab. Fibonacci s-a întâlnit cu negustori şi a învăţat sistemele aritmetice folosite de aceştia.
A fost un matematician italian considerat drept „cel mai talentat matematician din Occidentul Evului Mediu”. El este cunoscut lumii moderne pentru:
Răspândirea sistemului de numărare hindu-arab în Europa. A publicat la începutul secolului al XIII-lea, Cartea de calcul sau Liber Abaci;
Un șir de numere care i-a purtat ulterior numele, „Şirul lui Fibonacci”, pe care nu el l-a descoperit, dar pe care l-a explicat și folosit ca un exemplu în cartea sa, Liber Abaci;
În probleme de algebră tratează teoria ecuațiilor de gradul al doilea, progrese, sume de serii;
A interpretat numerele negative și le-a introdus în algebră;
A stabilit valoarea lui π ca fiind 864/275.
„Şirul lui Fibonacci”
Secvenţa sau „Şirul lui Fibonacci” este constituit din numerele 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8 ş.am.d. Fiecare număr, începând cu al treilea este suma celor două dinaintea sa (0+1=1, 1+1=2, 1+2=3, 2+3=5 etc.).
În fiecare 23 noiembrie, Ziua Fibonacci îl omagiază pe acest matematician influent din Evul Mediu, iar data corespunde primelor numere din secvenţa Fibonacci – 1 1 2 3, explică Nationaldaycalendar.com.
Secvenţa în sine a apărut pentru prima dată în matematica indiană, fiind cunoscută sub numele de „numerele Virahanka” şi era legată de prozodia sanscrită. Secvenţa de numere este, de asemenea, legată de „numărul de aur” şi de „triunghiul de aur”, care se repetă la rândul lor în natură.
Unde apare această secvenţă unică? – s-ar putea întreba unii. Regăsim şirul lui Fibonacci în lucruri fundamentale, de la organizarea petalelor unei flori de muşeţel până la ramificarea complexă şi aparent aleatorie a ramurilor unui copac – şi acestea sunt doar câteva dintre exemple, notează Dayoftheyear.com. ADN-ul uman şi uraganele conţin pattern-uri care prezintă această secvenţă. Acesta este motivul pentru care cursurile de matematică şi de ştiinţe se referă la secvenţa Fibonacci ca la “codul secret al naturii” sau “regula universală a naturii” conform agerpres.ro
Cartea de calcul, Liber abaci
Şirul apare în tratatul de matematică Liber Abaci din anul 1202. Cartea are meritul de a aduce la cunoştinţa europenilor scrierea arabică a numerelor. Şirul a pornit de la „problema iepurilor” pe care Fibonacci a dezvoltat-o în Liber Abaci: O pereche de iepuri nou-născuţi de sexe opuse este plasată într-o incintă la începutul unui an. Începând cu a doua lună, femela dă naştere unei perechi de iepuri de sexe opuse, lunar. De asemenea, fiecare nouă pereche dă naştere unei perechi de iepuri lunar, începând cu a doua lună. Găsiţi numărul de perechi de iepuri din incintă după un an.
În secolul al XIX-lea, în oraşul Pisa a fost dezvelită o statuie a lui Fibonacci, aflată în prezent în galeria vestică a Camposanto, notează Nationaldaycalendar.com.
Dicţionar
Prozodia sanscrită este un studiu în metri poetici și versuri în sanscrită. Chandas, așa cum au fost dezvoltate de școlile vedice, au fost realizate în jurul a șapte metri majori și fiecare avea propriul ritm, mișcări și estetică. Metrele sanscrite includ cele bazate pe un număr fix de silabe pe vers și cele bazate pe un număr fix de cuvinte pe vers.
Panaceul este un remediu contra tuturor relelor; soluţia salvatoare în orice situaţie.