Copiii află povestea frumoaselor case din Banat cu vorpark. Nu ştiţi ce e acela? Veţi afla
Al doilea număr al revistei Heritage of Timișoara poate ajunge în biblioteca oricărui pasionat de istorie şi de povești din Capitala Banatului. Tema acestui număr este „Vorpark”, termen poate necunoscut pentru unii. Însă, cu siguranţă, mulţi au auzit de Parcul Poporului, de Sinagoga din Fabric sau de Centrala Electrică de Termoficare (CET) din Centru. Toate sunt situate în acea parte a Timișoarei în care, în secolul al XIX-lea a existat „parcul din față”.
A fost lansat al doilea număr al revistei Heritage of Timișoara – Moştenirea Timişoarei cu tema Vorpark – „parcul din față”. Pentru unii poate termenul e necunoscut, dar pentru majoritatea timişorenilor vorpark e binecunoscut. Dacă îşi amintesc bine, bunicii şi părinţii care s-au născut şi crescut la Timişoara știu că vorpark era zona delimitată astăzi între Piața Romanilor la vest și Parcul Regina Maria la est. La sud este delimitată de Bulevardul 3 august 1919. În sud se află atât de puțin interesantul CET Centru, însă, cândva, pe acolo trecea un braţ al Begăi.
Moştenirea Timişoarei
Heritage of Timișoara – Vorpark spune povestea a patru cvartale în care se găsesc unele dintre cele mai frumoase imobile din Timișoara. Revista este despre aceste clădiri, despre oamenii care le-au construit şi le-au locuit, dar și despre poveștile din spatele lor.
Atmosfera sfârșitului de secol al XIX -lea este recreată cu răbdare și știință, în urma unei documentări temeinic făcute, cu detalii culese din arhive sau din comunitate. Copiii pasionaţi de istorie pot să refacă traseul pe jos şi să admire clădirile, ştiind acum povestea lor. Iar părinţii lor vor regăsi în paginile revistei și editoriale semnate de două personalităţi ale oraşului: dr. arh. Mihai Opriș și Getta Neumann.
Unde poate fi găsită revista
Revista poate fi găsită la AMBASADA, Comun Cafe, Librăria Cartea de Nisip, Librăria La Două Bufniţe și la Monoton.
Despre Heritage of Timișoara
Heritage of Timişoara este un proiect al Asociației Prin Banat. El are ca scop promovarea patrimoniului cultural material timișorean. De asemenea, mizează pe sensibilizarea opiniei publice asupra importanţei protejării şi conservării acestuia şi încurajarea turismului cultural în cartiere istorice ale Timișoarei. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile aici.