Povestea Mădălinei – subiect de scurt – metraj animat
O poveste de viaţă tulburătoare. O poveste care s-a transformat într-un film de scurt – metraj animat. Povestea Mădălinei, o elevă de liceu din Timișoara, va putea fi aflată de o lume întreagă prin Proiectul AnimaDOK. Prin acest proiect se urmăreşte redarea unor poveşti reale în scurt – metraje animate. La realizarea lor participă atât studenţi, cât şi artişti sau profesionişti în domeniu.
Luni, în studioul 𝙤𝙣. 𝙨𝙚𝙩. 𝙝𝙙𝙫 a avut loc un atelier cu regizorul Florin Iepan, studenţii de la Facultatea de Arte şi cu eleva Mădălina Aldescu, protagonista scurt – metrajului animat Povestea Mădălinei.
Povestea Mădălinei
Atelierul de animație precedent lansat de DocuMentor a oferit studenților ca subiect un fragment dintr-un interviu cu activistul Valeriu Nicolae la Radio România Cultural, despre situația copiilor din Ferentari. Anul 2022 a adus în prim plan povestirea autobiografică emoționantă scrisă și citită de Mădălina Aldescu, tânără scriitoare și elevă la un liceu din Timișoara.
Mădălina nu a avut o viaţă uşoară. Nu a avut certificat de naştere până la 9 ani. Nu a avut o casă sau o cameră doar a ei. Cum a rezistat? E o fată mică de statură, dar puternică. A supravieţuit lungi perioade de timp fără mamă, fără tată, a fost neglijată, bătută, jignită, dar a rezistat. A fost un copil timid, retras, temător, care s-a transformat într-o domnişoară invicibilă. La 16 ani a lansat primul ei volum de versuri: „Un suflet care zboară”.
Cu ce gânduri se trezeşte ea, acum, la 18 ani, în fiecare zi? „În fiecare dimineaţă mă trezesc cu muzică, cu câte o melodie care îmi place. Azi, de exemplu, a fost Queen, Somebody to love. Nu-mi fac planuri, iau viaţa aşa cum vine, mă las purtată de val. Bineînţeles, cu stări de anxietate, cu frici, dar fac mereu ce simt, încerc să fac ce-mi place. Să scriu, să pictez, să merg la teatru, să ies cu prietenii, să dansez. Mai scriu poezii, dar nu vreau să mă simt presată, încă nu sunt pregătită să lansez niciun volum, mai aştept” – a declarat pentru ŞTIRI PENTRU COPII, Mădălina Aldescu.
Scurt – metrajul animat despre viaţa Mădălinei povestită de ea însăşi
„Am trăit într-o rulotă abandonată, într-un subsol, într-o baracă, într-un centru pentru persoanele fără adăpost și n-am avut certificat de naștere până la 9 ani. Astăzi am 18, sunt la liceu în Timișoara și încerc să-mi găsesc echilibrul”, spune Mădălina Aldescu. E o poveste tulburătoare despre supravieţuire. Aici puteţi citi întreaga poveste de viaţă a Mădălinei.
Vă prezentăm în cele ce urmează un fragment din scurt – metraj – ul animat despre viaţa Mădălinei.
„Părinții mei se ceartă des și strigătele durează ore întregi. Tata o lovește pe mama. Încerc să îi despart. În timpul unui scandal, părinții mei iau o pauză de la bătăi și țipete ca să se ducă tata la veceu”, spune aceasta în film.
Proiectul AnimaDOK
Prin intermediul proiectului AnimaDOK, povestirile autobiografice ale Mădălinei au prins viață. Într-un scurt – metraj de animație tip omnibus realizat în baza unui proces de co – creație au participat studenți, artiști şi profesioniști din domeniu. Atelierele AnimaDOK se adresează în egală măsură celor care sunt inițiați sau stăpânesc tehnici de animație. De asemenea, se adresează şi celor interesați să-și dezvolte competențe noi sau o estetică proprie în procesul de interpretare a realității. Atelierele se adresează şi celor care nu stăpânesc tehnicile de animație dar au talent, mesaj, educație. Sau, pur şi simplu, au un interes în zona artelor vizuale și vor să descopere acest spațiu profesional și vocațional.
Atelierul animat
După numeroase ateliere de învățare, muncă și creație în format individual sau în grup, prin intermediul platformei zoom, opera colectivă a prins contur. În studioul 𝙤𝙣. 𝙨𝙚𝙩. 𝙝𝙙𝙫 a avut loc o sesiune deschisă de feedback pentru ceea ce se numeşte „work in progress”. Sesiunea a avut loc cu tinerii autori în devenire, experții și tutorii AnimaDOK. S-au aplicat ultimele retușuri pentru prezentarea produsului final. Timpul a fost scurt, dar a contat entuziasmul participanților, precum și pasiunea tutorelui.
Manuela Marcovici este tutorele, senior VFX Artist la Abis Studio. Ea a lucrat la filmele de animație „Muntele Magic” de Anca Damian și „Splendida Moarte Accident” de Sergiu Negulici. Atelierul animat a avut drept rezultat filmul de scurt-metraj animat după povestirile autobiografice ale Mădălinei Aldescu. AnimaDOK este un proiect dezvoltat de către DocuMentor și cofinanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timişoara.
„Luni am avut un atelier, o sesiunea deschisă cu studenţii noştri şi cu Mădălina, protagonista scurt – metrajului nostru animat. E un filmuleţ de 15 minute realizat de studenţii de la Facultatea de Arte Plastice după un material scris de Mădălina. Povestea ei a apărut prima dată în genrevista.ro, apoi a fost preluat de Libertatea. Noi am descoperit-o în Libertatea şi am preluat povestea ei.
În cadrul acestui atelier, i-am încurajat pe studenţi să pornească de la un story real. Îi încurajăm să-şi dezvolte un stil propriu, chiar dacă sunt experimentaţi sau chiar dacă sunt acum la început. Scurt – metrajul de animație tip omnibus înseamnă că mai mulţi autori urcă în acelaşi autobuz dar au acţiuni proprii, diferite”, a declarat pentru ŞTIRI PENTRU COPII, Florin Iepan, regizor şi expert film documentar.