COMORILE MUZEELOR. Colecția de pistoale și revolvere a Muzeului Național al Banatului
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre arme. Acestea au un design aparte și nu sunt atât de bine cunoscute. Istoria ne aduce mereu la cunoștință faptul că există numeroase obiecte de valoare pe care le putem explora. Haideți să aflăm despre ele!
Istoria are rolul de a ne ajuta să cunoaștem și să înțelegem trecutul. Putem afla numeroase informații despre aspecte ce țin de politică, economie, obiceiuri, culturi, tradiții etc. Totodată, dispunem de o moștenire culturală deosebită, care ne aduce mai aproape de trecut și de evenimentele care au schimbat cursul lumii.
Muzeul Național al Banatului deține o colecție impresionantă de pistoale și revolvere. Colecția are în componența sa peste 90 de piese! Printre toate aceste piese, identificăm trei arme decorative turcești.
Când au apărut aceste arme
Acestea au apărut în Anatolia, iar procesul de realizare al acestora a avut loc în prima jumătate a secolului al XX-lea. Ele au fost vândute în special turiștilor occidentali și aparțin categoriei obiectelor souvenir. Când se întâmpla acest lucru? Din informațiile pe care istoria ni le pune la dispoziție, aflăm că este vorba despre anii ’20-’50 ai secolului trecut.
Din lotul celor trei ”arme cu cremene” se distinge așa-numita pușcă de genunchi sau knee-gun, piesă cu un design aparte, mai puțin cunoscută și foarte rar utilizată în spațiul românesc. Armele de genunchi au fost utilizate cu precădere în arealul Anatoliei, în sec. XVIII-XIX, făcând parte din echipamentul călăreților, ne explică Zoran Marcov, de la Muzeul Național al Banatului.
Cum recunoaștem o armă de genunchi
Potrivit spuselor lui Zoran Marcov, arma de genunchi are o formă specifică, fiind prevăzută cu pat de pușcă și cu țeavă puternic evazată la gură, de tip tromblon. În ceea ce privește tehnica de utilizare, aflăm faptul că în momentul tragerii, patul armei era sprijinit pe genunchiul călărețului, de unde și numele de armă de genunchi.
În perioada stăpânirii otomane, astfel de arme erau des întâlnite și în Peninsula Balcanică. Piesa aflată în colecția Muzeului Național al Banatului este o imitație târzie de secol XX, pur decorativă, intrată în inventarul muzeului în anul 1977. Acest lucru s-a produs în urma unui transfer de obiecte de la Administrația Financiară Timișoara.
Mai multe informații despre Muzeul Național Bănățean, găsiți aici.