O lecţie pentru părinţi. Ce metodă ingenioasă a găsit un băieţel ca să nu fie răpit
Este bine ca părinţii să-şi înveţe copiii să nu intre în vorbă cu străinii şi să se protejeze căutând soluţii la îndemână. Un băiat şi-a amintit sfaturile tatălui său şi, când s-a simţit în pericol, a cerut ajutor. Metoda ingenioasă pe care a folosit-o ca să nu fie răpit îi va ajuta şi pe alţi copii.
Vă prezentăm metoda ingenioasă prin care un băiețel a scăpat de o femeie care-l urmărea. Este atât o lecție pentru părinți, cât şi o lecţie pentru alţi copii, care ar putea fi răpiţi.
A intrat într-un magazin şi a cerut ajutor casierei
Un băiețel de 10 ani din Pottstown, Pennsylvania, SUA a reușit să scape cu bine dintr-o situație înspăimântătoare petrecută în timp ce se întorcea acasă de la școală. Copilul a cerut ajutor într-un mod ingenios și a evitat astfel o posibilă răpire, relatează CBS News.
Sammy Green, elev în clasa a patra, se întorcea acasă de la ore, când a observat că era urmărit de o străină. Femeia s-a oferit să-i cumpere mâncare și asta l-a făcut să se simtă inconfortabil. A fost primul semnal de alarmă. Ea l-a întrebat unde merge şi unde este familia lui. Băiatul, deși era speriat, a recunoscut un magazin de lângă casa lui, la care merge des.
În timp ce femeia încă îl urmărea, Sammy a intrat în magazin și s-a apropiat de casieră. Străina rămăsese la ușă.
„El i-a spus casierei: «Prefă-te că ești mama mea» și ea i-a răspuns: «În regulă, du-te în spate», își amintește Hannah. Apoi s-a îndreptat spre uşă şi a încuiat-o. Abia apoi femeia a plecat.
Nu intraţi în vorbă cu străinii
Sammy și-a amintit în detaliu ce l-a învățat tatăl său despre a nu intra în vorbă cu străinii și despre cum să se protejeze. Casiera Hannah a ajutat la evitarea unei posibile răpiri.
Urmărind imaginile de pe camerele de supraveghere ale magazinului, tatăl său a încercat să evite să se gândească la ce s-ar fi putut întâmpla. „Să-mi văd copilul căutând ajutor pentru că, practic, îi era frică pentru viața lui, asta doare tare mult”, a spus Sam Green. El crede că băiețelul său a oferit o lecție pentru fiecare părinte. I-a rugat pe părinţi să-şi imagineze şi să exerseze situaţii şi scenarii în care copiii pot fi răpiţi sau pot fi în pericol. Şi să se asigure că cei mici ştiu să acţioneze la fel ca la exerciţiile de protecție în caz de incendiu.
Departamentul de poliție din Pottstown a transmis că femeia a fost identificată, iar acum primește ajutor pentru probleme de sănătate mintală.
Un prieten de familie îl conduce acum pe micul Sammy acasă de la școală, conform adevărul.ro
În România dispar peste 5.000 de copii pe an
În perioada aprilie 2020 – aprilie 2021, un număr de 5.924 de copii au dispărut de acasă. Cei mai mulți aveau peste 14 ani în momentul dispariției. Aproape 1.500 de copii care au fugit de acasă aveau vârste între 10 și 14 ani, iar 206 mai puțin de 10 ani. În ultimii 5 ani, sesizările pentru dispariția copiilor aproape s-au dublat. Dacă în 2015 erau înregistrate 3.736 de sesizări, în anul 2020 numărul lor a depășit 9.000. Asta deoarece mulți minori au plecat de mai multe ori de acasă, în interval de câteva luni. Printre cauzele principale pentru care copiii sunt mai vulnerabili şi pleacă de lângă părinți sunt: lipsa de comunicare dintre părinți și copii, abuzurile asupra celor mici, conflictele repetate din familie şi lipsa de supraveghere din partea adulților.
Din păcate, pandemia a accentuat acest fenomen. În 2020, sesizările au crescut cu aproape 20% față de anul anterior. Dintre cei 5.924 de copii dispăruți, 106 nu au fost încă găsiți, conform digi24.ro
Facebook sprijină Poliția Română folosind rețeaua de socializare în cazul mediatizării cazurilor din cadrul mecanismului „Alertă Răpire Copil”. Este un mecanism național de alertă publică. „Alertă Răpire Copil” se declanșează în situațiile în care un copil este fie răpit, dispărut sau a cărui viață este pusă în pericol.