Copiii ar trebui să aibă telefoane mobile? Beneficii și dezavantaje
Copiii ar trebui să aibă telefoane mobile? În ziua de astăzi vedem telefoane mobile inteligente la tot pasul, pornind de la copiii mici și până la adulții de toate vârstele, dispozitivele smartphone devin tot mai comune. Pentru majoritatea părinților, nu totul ține de vârstă. Nivelul de maturitate al copilului, modul în care utilizează telefonul și potențialele pericole online sunt factori de care părinții trebuie să țină cont. Astăzi vorbim despre beneficiile și dezavantajele implicate.
Tehnologia a evoluat foarte mult și deși un smartphone poate părea un obiect inofensiv, acesta vine cu câteva riscuri pe care părinții, în primul rând, și le asumă pentru copilul lor. Atunci când copiii stau mult timp pe telefon, pot fi expuși la diverse pericole. Străini cu intenții rele, hărțuirea din mediul online și la alte capcane sunt foarte comune când vine vorba de cei mici. Acestea pot afecta echilibrul emoțional al copiilor și pot avea efecte asupra sănătății lor, inclusiv de anxietate și probleme de somn.
Copiii ar trebui să aibă telefoane mobile?
Când pot primi copiii un smartphone? Aceasta decizie le revine părinților. E destul de greu pentru ei, luând în considerare toate circumstanțele. Copiii de astăzi pot avea nevoie de telefoane mobile mai devreme decât cred părinții, dar asta nu înseamnă că au nevoie de cel mai recent telefon de pe piață. Important este ca aceștia să rămână conectați și să țină pasul cu tehnlogia.
Beneficii
Principalele beneficii sunt cele de a avea acces la informațiile dorite și de a comunica ușor cu părinții și prietenii. Printr-o simplă căutare copiii pot afla răspunsul la majoritatea întrebărilor, rezultatul corect pentru exercițiul de matematică și multe altele. Menținerea pasului cu tehnologia îi ajută pe cei mici să rămână competitivi într-o societate din ce în ce mai conectată. Părinții pot vedea locația copiilor lor și îi pot contacta dacă există o urgență. Numeroase aplicații îi ajută pe tineri să învețe alte limbi, să picteze, să cânte la pian sau chiar să urmărească diverse emisiuni educative, dacă sunt utilizate corespunzător.
Dezavantaje
Studiile arată că utilizarea smartphone-ului poate provoca anxietate și retragere, poate dăuna relațiilor și chiar poate afecta vederea copiilor. Deși smartphone-urile sunt o bună sursă de divertisment, de care avem cu toții nevoie, acestea pot provoca dependență. Aplicațiile de divertisment ne pot face să stăm ,,lipiți” de telefon pentru câteva ore. Cu un smartphone în mână, copiii s-ar putea să nu fie conștienți de împrejurimile lor, de exemplu, când traversează o stradă. Telefoanele pot distrage atenția de la școală, sport, studiu și teme, devenind o reală distragere.
La ce vârstă are copilul meu nevoie de un telefon?
Nu există o vârstă fixă în care copiii să fie brusc gata să primească un telefon. Părinții trebuie să decidă când este momentul potrivit în funcție de diverși factori. Dacă deținerea unui telefon ar simplifica rutina zilnică a copilului, acesta poate să fie o decizie corectă și un real ajutor pentru cei mici.