Locuri de poveste din România. Grota Studenților sau Portalul Koluk
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice. Unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România.
În județul Alba, între localitățile Colțești și Rimetea, se află o atracție naturală superbă. Locul este cunoscut sub numele de Grota Studenților sau Portalul Koluk și merită vizitat cel puțin o dată. Vorbim despre cea mai spectaculoasă peșteră din Masivul Piatra Secuiului din Munții Trascău. Nu doar de aproape, ci și de departe. Grota e alcătuită din trei arcade. Cea mai mare se deschide spre satul Colțești și Cetatea Trascăului, cea din mijloc este cu vedere spre Rimetea și reprezintă intrarea în peșteră, iar ultima, cea mică, duce spre peretele de stâncă. Numele grotei are o poveste tristă. Conform legendei locale, acolo s-au refugiat studenții maghiari la începutul anului 1849, pentru a se salva în timpul masacrului de la Aiud.
Cum ajungi la Grota Studenților
Punctul de plecare către grotă este localitatea Rimetea. Din centrul satului, dacă veniți dinspre Cluj, trebuie să faceți stânga și să mergeți până se termină drumul amenajat sau până găsiți un loc de parcare. De acolo începe, practic, drumeția. Traseul până la Grota Studenților este de dificultate medie atunci când vine vorba de drumeții în familie. Conform thehappykid.blog, prima bucată a traseului e lejeră, după o vreme începe urcușul, iar ultima parte e destul de abruptă și dificilă. Tocmai din acest motiv e recomandat să aveți o încălțăminte adecvată cu care să nu alunecați.
Drumeția durează aproximativ o oră și jumătate, acest timp incluzând și pauze pentru admirat peisaje, odihnă, poze sau degustări. Având în vedere că vorbim de un traseu cu expunere la soare, se recomandă ca acesta să fie parcurs în perioadele nu foarte calde ale anului. De exemplu, puteți vizita Grota Studenților acum, toamna, sau primăvara. Pentru a vedea exact care e traseul până la grotă, tot ce aveți de făcut e să intrați aici și să stabiliți punctul de plecare.