Ziua Națională fără Tutun. Elevii află care sunt riscurile fumatului
În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie, este marcată Ziua Națională fără Tutun. Scopul este de a sensibiliza populația România în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat. Din păcate, tot mai mulți tineri fumează, iar din acest motiv, cu ocazia acestei zile, Agenția Națională Antidrog (ANA) organizează activități specifice.
La nivel național, conform unui studiu realizat de ANA, după alcool, țigările cu tutun se poziționează pe locul doi în ceea ce privește consumul de droguri. „Media vârstei de debut este de 18,6 ani. Analiza vârstei medii de debut în consumul produselor din tutun indică faptul că aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenți au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani. Iar pentru 12,4% apariția acestui comportament a avut loc înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4%)”, se arată în comunicatul transmis de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău.
În cadrul studiului, cei care au fumat cel puțin o dată în viață au fost întrebați dacă au vorbit vreodată cu un cadru medical despre fumat și consecințele lui. Datele arată că 87,6% dintre aceștia au menționat că nu au avut un astfel de dialog. Analiza răspunsurilor la această întrebare arată o pondere mai mică pentru respondenții din zona rurală (8,9% față 13,9%) de a solicita unui cadru medical informații referitoare la fumat și consecințele asociate acestui comportament.
Elevii din Bacău află care sunt riscurile fumatului
Nu de puține ori auzim că la școală au fost prinși elevi fumând. Consumul de tutun este nociv, iar copiii și tinerii ar trebui să afle care sunt riscurile și consecințele. Cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău desfășoară activități de informare, educare și conștientizare cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului adresate elevilor. Specialiștii se întâlnesc cu elevii de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău, Școala Gimnazială „General Nicolae Șova” Poduri, Liceul Tehnologic Onești, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Zemeș și Centrul Educativ Târgu Ocna.
Și voi puteți afla mai multe despre tutun, dar și despre celelalte droguri. ȘTIRI PENTRU COPII a derulat, în 2020, împreună cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antodrog Timiș, campania Ziua Antidrog. În fiecare săptămână am prezentat câte un drog. Urmărind atât materialele scrise, cât și cele video, veți afla o mulțime de lucruri. Cum arată fiecare drog, cum recunoaștem un consumator al acestuia, dar și care sunt efectele nocive și consecințele consumului. Toate articolele ale acestei campanii sunt disponibile aici.