Bebeluşii prematuri supravieţuiesc şi cresc mai bine dacă sunt ţinuţi la piept de mamele lor
Contactul piele pe piele se recomandă pentru mame și bebelușii prematuri din mai multe motive. Toate sunt legate de menținerea legăturii, a hranei şi a vieţii bebelușului. Contactul imediat piele pe piele este de preferat în locul unui incubator în cazul bebeluşilor născuţi prematur sau cu o greutate prea mică la naştere, a recomandat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.
Mama îi poate regla temperatura bebeluşului cu ajutorul propriei sale temperaturi, dacă îl va ţine la pieptul său. Primul contact dintre mamă şi bebeluşul născut prematur e vital pentru cel mic. Dacă-l va ţine la pieptul său, ritmul cardiac și respirator al mamei, îl reglează şi pe cel al bebeluşului său.
Mamele şi bebeluşii născuţi prematur trebuie să stea împreună
OMS a cerut o schimbare radicală a modului în care îngrijirile la terapie intensivă neonatală sunt acordate bebeluşilor prematuri. Agenţia a stabilit că prin permiterea mamelor sau altor îngrijitori să rămână aproape de bebeluşii prematuri oferă „beneficii majore pentru sănătate” , a declarat Karen Edmond, medic şi pediatru OMS, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.
„Îmi place să gândesc astfel: prima îmbrăţişare cu un părinte nu este doar importantă din punct de vedere emoţional, ci este absolut esenţială. Îmbunătăţeşte şansele de supravieţuire şi de sănătate a bebeluşilor care sunt prea mici şi născuţi prematur” , a subliniat ea.
Această nouă recomandare privind modul de îngrijire a bebeluşilor născuţi prematur se aplică în toate situaţiile, a informat OMS.
Contactul piele pe piele
Contactul imediat piele pe piele „trebuie asigurat chiar şi pentru bebeluşii cu dificultăţi de respirație”, a afirmat OMS. A insistat că „bebeluşii au nevoie de contact strâns cu mama lor încă de la naştere”. Pentru OMS, naşterile premature reprezintă o „problemă urgentă de sănătate publică”. Acestea afectează 15 milioane de bebeluşi în fiecare an, adică una din 10 naşteri, informează Agerpres.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut 25 de recomandări privind îngrijirea bebeluşilor prematuri, inclusiv 11 noi de la ultima actualizare din 2015. Aceste recomandări acoperă toate domeniile şi subliniază importanţa alăptării bebeluşilor născuţi prematur. Pentru prima data, liniile directoare includ şi recomandări privind implicarea familiei. S-a făcut un apel la reorganizarea unităţilor de terapie intensivă, astfel încât mama şi copilul să rămână împreună.
„Este important să menţinem contactul piele pe piele cu bebeluşul 24 de ore din 24, 7 zile din 7, chiar dacă trebuie să fie la terapie intensivă”, a mai spus dr Edmond. Ea a adăugat că părinţilor acestor bebeluşi ar trebui să li se acorde suficient sprijin financiar şi profesional, precum şi vizite la domiciliu după externarea din spital.
„Concediul pentru creşterea copilului este esenţial pentru a ajuta familiile să aibă grijă de sugar” , a adăugat Karen Edmond.