Corul sârbilor din Timişoara a împlinit 185 de ani. Cum va fi sărbătorit
Vernisajul expoziţiei „185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timișoara (1836-2021)” va avea loc vineri, 18 noiembrie, de la ora 19, în mansarda B2 a Bastionului Theresia. Expoziţia face parte din programul evenimentelor dedicate „Zilelor Culturii Sârbe”. Ea va fi deschisă în perioada 18 noiembrie – 18 decembrie 2022.
Muzeul Național al Banatului (MNaB) în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, Uniunea Sârbilor din România și Asociația pentru Cultură Bănățeană, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș organizează o expoziţie menită să sărbătorească cei 185 de ani de cor sârbesc din Timişoara.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 18 noiembrie, de la ora 19, în mansarda B2 a Bastionului Theresia. Expoziţia face parte din programul evenimentelor dedicate „Zilelor Culturii Sârbe”.
Expoziția „185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timișoara (1836-2021)” va fi deschisă în perioada 18 noiembrie – 18 decembrie 2022.
O colecţie inedită de partituri şi costume de cor
Între exponate se evidențiază procesele verbale ale Comunității Ortodoxe din Cetate conţinând decizia de a introduce „cântarea armonică” la Catedrala (Sârbă) în anul 1836. De asemenea, se află copia primei Liturghii pentru patru voci bărbătești din acea vreme. Vom găsi multe partituri de epocă în manuscris şi Statutul Reuniunii de Cântări Sârbe (Srpska Pevačka Družina) din anul 1867. Vom admira drapelul Reuniunii realizat în 1894, precum şi Insignele corului „Zora” din anul 1903, Vor fi panouri aniversare, programe de concert, afişe şi câteva costume de cor.
Expoziția este prima de acest fel organizată la MNaB Timişoara. Colecția inedită de exponate se află în patrimoniul Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara. Dar câteva exponate provin şi din colecţii private, respectiv din alte parohii sârbești din Timișoara. Obiectele expuse oferă o trecere în revistă a celei mai vechi forme de manifestare culturală organizată a sârbilor din Timișoara. Corul sârbesc a debutat în anul 1836 și se desfășoară neîntrerupt de mai bine de 185 de ani. Prin aceasta, se evidențiază rolul sârbilor din Timișoara în peisajul multicultural și multietnic al Banatului.
Autorii expoziției sunt Dejan Popov, vicepreședintele Uniunii Sârbilor din România și Zoran Markov, șeful secției de Istorie din cadrul Muzeului Național al Banatului.