În 10 centre sociale after – school din Transilvania învaţă aproximativ 350 de copii. Ei beneficiază de activități pentru dezvoltare școlară, vocațională și personală. Centrele oferă sprijin și asigură educația copiilor din contexte defavorizate. Din 2019 şi până anul viitor, în 2023 proiectul Generaţii a adus şi va aduce împreună aproximativ 80 de „bunici” pentru a activa ca voluntari în centrele pentru copii.
Proiectul Generații – Mentori Seniori a fost lansat în 2019 și obiectivul principal al proiectului a fost, pe de o parte, să reducă abandonul școlar, accentuat în rândul copiilor defavorizați. Pe de altă parte, proiectul și-a propus să reducă izolarea socială a persoanelor vârstnice. Soluția popusă a fost stimularea solidarității și a colaborării între generații. Facilitarea schimbului de valori și cunoștinte între copii și vârstnici, în cadrul centrelor de zi din comunități a fost de asemenea un argument.
Fundația Regală Margareta a României și Hochland România deschid perspectiva voluntariatului pentru seniorii care vor să continue ori să își recâștige un rol în comunitate. Persoanele ajunse la vârsta pensionării propun activități educaționale în beneficiul copiilor din comunitate. Acestea se desfășoară în cadrul centrelor sociale următoare:
Astfel, seniorii care doresc să devină voluntari pentru copii pot afla detalii apelând gratuit Telefonul Vârstnicului: 0800-460–001. De asemenea, se pot înscrie prin completarea unui formular on-line pe website-ul www.intergenerational.ro.
Domnul Marin Panait, în vârstă de 77 de ani, este voluntarul care sare în ajutor de câte ori este solicitat de către Asociaţia „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului” din Satu-Mare. Când i s-a propus să organizeze programul „Meşterul casei”, dumnealui a primit cu deschidere şi entuziasm ideea. În lucrul cu copiii, domnul Panait a rămas plăcut surprins de cât de dornici sunt aceştia să înveţe lucruri practice şi utile pentru fiecare casă.
Copiii sunt foarte încântaţi de atelier, mai ales când domnul Panait îi lasă cu încredere să folosească anumite unelte. Cu multă răbdare, dibăcie şi dragoste faţă de copii, seniorul îi învaţă pe juniori şi aspecte legate de grădinărit şi tot ce ţine de întreţinerea unei locuinţe. Le arată cum se desfundă o chiuvetă, cum se schimbă o roată la maşină sau cum se asamblează mobila. Acestea sunt doar câteva dintre activităţile desfăşurate. Cel mai important este faptul că băieţii învaţă cum să facă faţă unor situaţii dificile şi să aibă încredere în ei.
„Cel puţin 8 – 10 seniori din județele Alba, Bistrița, Brașov, Cluj, Mureș și Satu Mare au fost şi vor fi voluntari în fiecare centru. Săptămânal se desfăşoară cam două ateliere. Uneori pot fi şi patru, în funcţie de disponibilitatea vârstnicilor. Seniorii îi învaţă şi îi îndrumă pe copii în diverse ateliere: gastronomice, creative – unde îi învaţă să realizeze diferite obiecte decorative, ecologice – despre selectarea deşeurilor”, a declarat pentru ŞTIRI PENTRU COPII, Anca Godini, coordonatorul proiectului.
Din 2019 şi până acum copiii implicați în proiect și-au îmbogățit semnificativ cunoștințele și situația școlară. Drept urmare a implicării mentorilor seniori, 46% dintre copii au înregistrat un real progres școlar. Dezvoltarea abilităților sociale și emoţionale reprezintă un alt beneficiu al relațiilor intergeneraționale, 75% dintre copii înregistrând un progres vizibil în această privință.
Prin aceste interacţiuni, copiii au învățat să iubească istoria sau geografia. Au exersat diverse instrumente muzicale, au explorat o mulțime de tehnici creative, au reînviat meșteșuguri locale, și-au îmbunătățit comunicarea în limbi străine. Copiii își lărgesc orizontul de cunoaștere, cresc emoțional și se dezvoltă armonios, prin diversitatea activităților la care iau parte, alături de „bunicii” voluntari. De asemenea, ei primesc sprijin material.
Fundația Regală „Margareta a României” este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România. Ea contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Fundația Regală Margareta a României este printre puținele organizații care semnalează fenomenul de îmbătrânire a populației și efectele iminente asupra societății. Fundaţia propune soluții practice pentru a crește calitatea vieții persoanelor vârstnice. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.
Sursa foto: arhivă / Centrulu Generaţii