Copiii ajung în casa autorului imnului „Deșteaptă-te, române” jucându-se pe telefon. Au probe de trecut și multe de învățat
Copiii ajung în casa autorului imnului „Deșteaptă-te, române”. Jucându-se pe telefon, și nu numai, ei trec probe, au parte de provocări și totodată învață multe lucruri noi. Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov organizează azi, 10 noiembrie, de la ora 13:00, prezentarea publică a principalului rezultat din cadrul proiectului cultural „Secretul Familiei Mureșianu”. Este vorba despre o aplicație super interesantă.
Aplicația este totodată și un joc menit să-i facă pe cei cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani să descopere patrimoniul instituției muzeale. La fiecare „pas” virtual făcut, copiii învață lucruri noi, au parte de provocări și au de răspuns la întrebări. Proiectul propune, așadar, o soluție originală și unică de prezentare a patrimoniului cultural mobil în cadrul Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov.
Turul virtual cuprinde 24 de provocări, câte trei în fiecare sală din cele opt ale expoziției permanente. Printre aceste provocări se află puzzle-uri, ghicitori și identificări ale bunurilor culturale expuse în muzeu. Toate își propun să spună poveștile celor care au trăit acolo în urmă cu 180 de ani, dar și să îndemne vizitatorii la cunoaștere și divertisment, pentru a afla, la final, „Secretul Familiei Mureșianu”. Turul virtual poate fi accesat pe telefon, tabletă, de pe computer sau laptop.
„Este prima aplicație care îmbină un tur virtual al expoziției cu accesarea unui joc cu rol educativ și distractiv. Informații prezente în Arhiva Mureșenilor, una dintre cele mai importante arhive de familie din România, pot fi „descoperite” de utilizatori în timpul accesării turului virtual. Oferim o alternativă la vizitarea clasică prin accesarea istoriei Familiei Mureșianu utilizând forme neconvenționale, dar atractive, într-o manieră diferită de prezentare a patrimoniului cultural”, transmit reprezentanții instituției muzeale.
Cea mai importantă arhivă de familie din România, deținută de Muzeul „Casa Mureșenilor”
Muzeul deține una din cele mai importante arhive de familie, numărând peste 25.000 de documente. Este vorba despre scrisori, acte oficiale, publicații și fotografii. Familia Mureșianu a fost o familie importantă. Ea a deținut „Gazeta Transilvaniei”, primul ziar politic al românilor ardeleni. În plus, în 21 iunie 1848, poetul Andrei Mureșanu a publicat în paginile suplimentului literar „Foaie pentru minte, inimă și literatură” poezia „Unu răsunetu”, actualul imn de stat al României, „Deșteaptă-te, române”. În anul 1888, în casa Familiei Mureșianu, a fost înființată și prima tipografie românească din cetatea Brașovului. Toate aceste valori naționale au fost înglobate în turul virtual, care, în final, duce la aflarea „Secretului Familiei Mureșianu”. Aplicația poate fi accesată aici.