Invențiile au schimbat viața oamenilor. Cravata și povestea ei. Era un accesoriu obligatoriu la întâlnirile regale
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre cravată, un accesoriu care era obligatoriu la întâlnirile regale.
Atunci când merg la birou, la biserică sau la diverse evenimente importante, ținuta bărbaților este deseori accesorizată cu o cravată. Când a apărut ea și cum a devenit atât de populară? Cine a inventat-o? La aceste întrebări veți găsi răspunsuri în cele ce urmează.
Cum au apărut cravatele
Între primele cravate și cele de azi nu prea există asemănări. Pentru apariția cravatei le putem mulțumi croaților, dar francezii au făcut din ea piesa de bază a modei care este astăzi. Originea cravatei poate fi urmărită până în secolul al XVII-lea, în timpul Războiului de 30 de ani (1618 – 1648). Francezii au angajat mercenari croați care purtau în jurul gâtului, ca parte a uniformei lor, batiste tradiționale înnodate. Acestea țineau laolaltă partea superioară a jachetelor și erau mai practice decât gulerele rigide.
Spre sfârșitul războiului, soldații croați au fost prezentați regelui francez Ludovic al XIV-lea. În timpul întâlnirii sale, regele a observat aceste batiste și le-a apreciat foarte mult, scrie moderntie.com. Primele cravate au fost numite „La Cravate”, după numele croaților care au inventat această piesă de modă și care este și astăzi cuvântul francez pentru cravată. Regele a făcut din cravate un accesoriu obligatoriu la întâlnirile regale. Datorită faptului că regele și alți nobili purtau cravate, noua tendință vestimentară a luat amploare în toată Europa.
Cine a inventat cravata modernă
Pe măsură ce lucrurile au evoluat, cravata a devenit un indiciu al statutului social. Asta înseamnă că era purtată de nobilii care voiau să transmită putere, bogăție, eleganță și statut. În anii 1800 eșarfa a devenit cel mai popular accesoriu de gât, deși încă se purtau cravate și bandane. Cravatele au continuat să evolueze și să se schimbe odată cu moda și cu tendințele sociale, până în secolul al XIX-lea. Originea cravatei, așa cum o cunoaștem și cum se poartă astăzi, poate fi urmărită până la un creator de cravate din New York, în anii 1920. Jesse Langford a patentat un mod complet nou de a confecționa cravata. El tăia materialul în unghi și îl cosea în trei segmente. Această metodă este folosită și în prezent. Ea a fost denumită „cravata Langford Necktie”, iar modelul original era mult mai scurt decât cel cu care suntem obișnuiți.
În anii 1980 pe piață se regăseau mai multe modele. Cravatele late au început să fie asociate cu bărbații mai în vârstă, în timp ce tinerii alegeau să poarte cravate mai înguste, care aminteau de anii 1950. Apoi, pe piață au început să apară cravatele cu imprimeuri și modele amuzante. Stilurile de cravate din anii 1990 au fost foarte asemănătoare cu cele din anii 1980, dar au avut tendința de a fi mai late.
Dicționar
Mercenar: ostaș angajat cu leafă într-o armată (străină).