De Sfântul Martin se duce lumină şi covrigi. Copiii de la grădiniţele germane pornesc în procesiune
A devenit deja o tradiţie pentru copiii şi educatorii de la grădiniţele cu predare în limba germană din Timişoara, să-l sărbătorească, în fiecare an, pe 11 noiembrie, pe Sfântul Martin. La Timişoara procesiunea va avea loc pe 10 şi pe 11 noiembrie, la Biserica Romano-Catolică din Piaţa Bălcescu.
Sărbătoarea de Sfântul Martin este o sărbătoare prin care se duce lumină și se împart covrigi. An de an, se merge în procesiune cu lampioanele pe străzile orașului, se împart covrigi și se cântă pe stradă. Ideea este să împarți din lumina sufletului tău, aşa cum a făcut-o însuşi sfântul.
Grădiniţele cu predare în limba germană îl sărbătoresc pe Sf. Martin an de an
La Timișoara, copiii de la grădiniţele „Nikolaus Lenau” şi „Franz Lukas” îşi vor pregăti din timp, alături de părinții lor, lampioanele. „În 10 noiembrie, la 17.30, aproximativ 100 de copii de la grădiniţa „Franz Lukas” vor merge în procesiune la Biserica Romano-Catolică din Piaţa Bălcescu. Apoi, în 11 noiembrie, circa 200 de copii de la Grădiniţa „Nikolaus Lenau” vor merge şi ei în procesiune la aceeaşi biserică, la aceeaşi oră” – a declarat în exclusivitate pentru ŞTIRI PENTRU COPII, profesor – educator Diana Roşu.
Grădinița cu Program Prelungit „Nikolaus Lenau” din Timișoara, cu predare a limbii germane ca limbă maternă, își desfășoară activitatea în două locații. Prima locaţie e grădinița „Nikolaus Lenau” de pe strada General Grigorescu, nr. 3, cu un efectiv de 325 copii împărțiti în 12 grupe de program prelungit. A doua locaţie este grădinița arondată, „Franz Lukas” de pe str. Ghirlandei, nr. 3, cu un efectiv de 120 copii repartizați în 4 grupe de program prelungit .
Aceasta sărbătoare dedicată comemorării Sfântului Martin le aminteşte copiilor cât de important este să dăruiască, să împartă şi să îi ajute pe cei sărmani. Copiii vor intra în biserică, vor urmări o piesă de teatru şi apoi vor înconjura biserica cu lampioanele aprinse, cântând mai multe cântece de Sfântul Martin.
Cine a fost Sfântul Martin
Martin de Tours sau Martin cel Milostiv s-a născut în 316, în câmpia Panoniei, și a trecut la cele veșnice în 8 noiembrie 397, în Candes (Saint-Martin, Franța). Înmormântarea avut loc în 11 noiembrie, care a fost aleasă ca zi de prăznuire. Sfântul Martin a fost considerat ocrotitorul francilor și al dinastiei merovingiene, iar mormântul său, jefuit de hughenoți în secolul al XVI-lea și distrus de tot în timpul Revoluției Franceze a fost un mare loc de pelerinaj. Tradiția care datează încă de pe vremea Imperiului Bizantin spune că Ziua Sfântului Martin este ultima mare sărbătoare de dinaintea postului de 40 de zile al Crăciunului.
Legenda Sfântului Martin
Legenda spune că Sfântul Martin era soldat roman. Intr-un an, la început de noiembrie, după o lungă călătorie prin ploaie şi vânt, când a ajuns la porţile unei cetăţi, calul lui s-a oprit. Atunci a apărut un cerşetor gol, iar Martin văzându-l dezbrăcat pe aşa o vreme rece, şi-a tăiat mantia călduroasă în două şi i-a dăruit jumătate cerşetorului. În noaptea aceea, pe Martin îl trezi o lumină strălucitoare. Hristos îi apăru cu înfăţişarea omului sărman. El purta jumătatea de mantie, şi le spunea Îngerilor:
„– Martin m-a îmbrăcat!”. Această trăire l-a impresionat pe Martin până în adâncul inimii. S-a simţit chemat să slujească creştinismul. S-a lăsat botezat şi a ieşit, cât mai repede posibil, din serviciul de cavaler. A acţionat altruist între oameni, cu bunătatea şi cu iubirea sa. Mulţi cavaleri i-au urmat exemplul, aflăm de pe codlea-info.ro
Sursa foto din arhiva grădiniţei „Nikolaus Lenau” , pixabay.com