Balena albastră, cel mai mare consumator de deșeuri plastice. Ce arată un studiu recent
Un nou studiu realizat de cercetătorii din SUA arată că balena albastră este cel mai mare consumator de deșeuri plastice. La această concluzie s-a ajuns după ce au monitorizat 191 de exemplare de balene albastre, balene cu cocoașă și balene cu înotătoare care trăiesc în largul coastei Californiei.
Cercetătorii spun că balenele care se hrănesc cu pești sunt mai puțin expuse la indigestia de microplastice. Balena albastră se numără printre viețuitoarele care se hrănesc cu krill, un mic crustaceu din apele arctice. Pe zi, o balenă albastră poate ingera 10 milioane de bucăți de microplastic. Pe de altă parte, o balenă cu cocoașă, care se hrănește cu pești, poate ingera 200.000 de bucăți de microplastic. În zonele foarte poluate sau dacă poluarea cu plastic continuă să crească în viitor, balenele ar putea mânca 150 de milioane de bucăți pe zi, au avertizat cercetătorii. Datele au fost colectate în apele de coastă ale Californiei, dar oamenii de știință au spus că alte părți ale lumii sunt mai poluate.
„Ceea ce am descoperit a fost surprinzător. Un număr foarte mare de indigestie zilnică de plastic. Ne imaginăm că va avea un fel de impact, dar nu știm exact efectele asupra sănătății. Acesta este primul pas pentru a descoperi asta”, a spus dr. Kahane – Rapport, de la Universitatea de Stat din California, care a condus studiul. Întreaga cercetare a fost publicată în revista Natura Communications, aici.
O poveste despre balene, dar și despre oameni
Poluarea reprezintă o problemă internațională, iar această poveste tristă despre balene ne afectează și pe noi, oamenii. Conform studiului, există mai multe ape poluate în lume, inclusiv Marea Nordului, Marea Mediterană și apele din Asia de Sud – Est. Balenele care se hrănesc în acele zone ar putea fi cu siguranță expuse unui risc mai mare decât în largul coastei de aici, în vestul SUA. Este o poveste tristă despre balene, dar este și o poveste despre noi”, a spus dr. Matthew Savoca, de la Universitatea Stanford, care a făcut parte din echipa care a efectuat studiul. E o poveste tristă și despre oameni deoarece și noi mâncăm diferite tipuri de pești, care, la rândul lor, ingerează particule de plastic la fel ca balenele.