Diwali, festivalul luminilor. Cinci zile de magie în India
Diwali este Festivalul Luminilor, sărbătorit de milioane de hinduși, sikh și jainisti din întreaga lume, timp de cinci zile. Diwali, care pentru unii coincide și cu sărbătorile recoltei și a anului nou, este un festival al noilor începuturi și al triumfului binelui asupra răului și al luminii asupra întunericului.
Festivalul are loc, de obicei, între octombrie și noiembrie, data schimbându-se în fiecare an. Data festivalului antic se bazează pe calendarul lunar hindus și diferă anual. În acest an, Diwali are loc pe parcursul a cinci zile, între 22 octombrie și 26 octombrie, iar ziua principală de sărbătoare este luni 24 octombrie.
Diwali, cinci zile de magie
Cuvântul Diwali provine din cuvântul sanscrit deepavali, care înseamnă „rânduri de lămpi aprinse”. Casele, magazinele și locurile publice sunt decorate cu lămpi mici cu ulei numite diyas. Oamenii se bucură, de asemenea, de artificii și dulciuri, așa că este foarte popular printre copii. Tradițiile celor cinci zile includ:
Multe lumini și lămpi cu ulei sunt aprinse pe străzi și în case,
Oamenii își vizitează rudele și au ospețe,
Focurile de artificii și festivitățile sunt o parte esențială a ocaziei,
Lakshmi, zeița hindusă a bogăției, este venerată ca aducătoare de binecuvântări pentru noul an.
Cea mai mare sărbătoare din India
Festivalul comemorează triumful binelui asupra răului și este cea mai mare sărbătoare din India. Hindușii sărbătoresc întoarcerea zeităților Rama și Sita la Ayodhya după exilul lor de 14 ani. De asemenea, ei sărbătoresc ziua în care Zeița Mamă Durga a distrus un demon numit Mahisha. Sikhii sărbătoresc în special eliberarea din închisoare a celui de-al șaselea guru Hargobind Singh în 1619. Dar sikhii au sărbătorit festivalul înainte de această dată. De fapt, piatra de temelie a Templului de Aur de la Amritsar, cel mai sfânt loc din lumea Sikh, a fost pusă la Diwali în 1577. Fondatorul jainismului este Lord Mahavira. În timpul Diwali, jainii sărbătoresc momentul în care a ajuns într-o stare numită Moksha (nirvana sau fericirea eternă).