COMORILE MUZEELOR. Albastru de Jupiter, culoarea zilei de joi
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre plăcuța de marmură cu reprezentarea în relief a zeului Iuppiter (divinitatea supremă a Romei antice) alături de zeița Diana (una din divinitățile protectoare ale Daciei). Este expusă la Muzeul Național al Banatului.
Piesa, foarte interesantă, nu atât prin starea ei fragmentară în care s-a păstrat, cât prin ineditul iconografic pe care ni-l dezvăluie, este o realizare artistică de bună calitate estetică a atelierului din Colonia Sarmizegetusa, o apariție extrem de rară în arheologia clasică, cu puține analogii la nivelul întregului Imperiu Roman. Postura în care pozează personajul masculin, cât și gesturile și atributele sale nu lasă loc de îndoială că avem de a face cu zeul suprem Iuppiter, stăpânul panteonului religios roman și reprezentant oficial al statului roman în plan spiritual.
Descoperire veche de peste 40 de ani
„Fragmentul de basorelief votiv, un ex voto al unui credincios cetățean roman foarte probabil, a fost descoperit acum mai bine de 40 de ani la Tibiscum – Jupa, de către profesorul M. Moga și este una din piesele reprezentative pentru viața religioasă a centrului militar și urban de la Tibiscum, loc în care se cunoaște că a existat și un templu dedicat triadei capitoline (Iuppiter, Iunona și Minerva)”, transmit reprezentanții MNaB.
Vibrația zilei de joi
Termenul de albastru jupiterian reprezintă o culoare în sine. Cercetătorii britanici ne spun că fiecare zi din săptămâna are culoarea ei. Vibrația zilei de joi este ALBASTRU – culoarea libertății în toate sensurile, a optimismului, norocului, generozității. Albastrul jupiterian este unul deschis, asemănat cu cerul.
Albastru de Jupiter
Mai jos putem observa cerul albastru al lui Saturn cu lunița Mimas atârnând deasupra planetei. În prim-plan sunt inelele lui Saturn: benzile negre din fundal sunt umbrele inelelor de pe vârfurile norilor. Aceasta nu este o imagine cu culori îmbunătățite.
Conform quora.com cerul lui Jupiter nu este niciodată albastru. Pe de altă parte, cerul emisferei nordice a lui Saturn este cu adevărat albastru , din același motiv, cerul pământului este albastru atunci când nu există nori. Lumina albastră este împrăștiată mai mult decât lumina roșie, fenomen cunoscut sub numele de Rayleigh Scattering.