Eclipsă de soare, vizibilă în România. Cel mai important fenomen astronomic al anului
Toamna aceasta vine cu surprize astronomice. În data de 25 octombrie vom fi martorii unei eclipse de soare care va fi vizibilă și din România. Aceasta este cea de-a XVI-a eclipsă parțială de Soare din secolul al XXI – lea.
În luna octombrie vom fi martorii unui fenomen astronomic, o eclipsă parțială de soare. Aceasta va avea loc la data de 25 octombrie 2022 și va fi vizibilă în mare parte din zonele Europei, ale Orientului Mijlociu, dar și în unele părți din vestul Asiei, nordul Africii și în Groenlanda.
Ce este o eclipsă de soare
O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna va trece, în traiectoria ei celestă între Pământ și Soare, mai exact prin fața Soarelui, în raport cu planeta noastră. Văzut de pe Pământ, discul Lunii pare, de obicei mai mare decât cel al Soarelui. Iar dacă se interpune între privitor și Soare, îi blochează lumina, aruncând o umbră corespunzătoare pe Pământ.
Eclipsa de Soare, vizibilă în România
În secolul al XXI – lea, de pe teritoriul României, sunt vizibile 40 de eclipse de Soare, ceea de înseamnă în medie o eclipsă la 2,5 ani, anunță astro-info.ro.
Potrivit reprezentanților Observatorului Astronomic, în data de 25 octombrie va avea loc o eclipsă parțială de soare. Acoperirea Soarelui în cadrul acestui fenomen va fi destul de mare. Mai exact, 38% din Soare va fi acoperit de Lună.
Locuitorii din America de Nord și de Sud nu vor putea observa această eclipsă de soare, deoarece se va produce pe timpul nopții, în America. Următoarea eclipsă de Soare pentru cei de pe continentul american va avea loc în data de 14 octombrie 2023, când vor putea observa o eclipsă inelară sau inelul de foc.
Putem să privim eclipsa cu ochiul liber?
Specialiștii recomandă privitorilor să nu se uite la Soare fără filtre speciale, mai exact: ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură. Dacă doriți să urmăriți fenomenul, trebuie să folosiți o protecție solară specială pentru ochii voștri. Ochelarii de soare normali, geamurile de sticlă înnegrite de funingine sau orice alt obiect nu rețin razele UV (ultraviolete) care sunt periculoase pentru ochi.
Care sunt momentele eclipsei de soare
Eclipsa de soare de marți va începe în jurul orei 12:00. Faza maximă va fi atinsă la ora 13:38:17, iar sfârșitul eclipsei parțiale va fi în jurul orei 15:00. Următoarea eclipsă de Soare care va putea fi observată din România va avea loc abia în 2025.