Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Astăzi vă invităm să descoperiţi Munţii Poiana Ruscă şi vârful Padeş. Copii, dați-le idei părinților!
Munţii Poiana Ruscă constituie partea de nord – vest a Carpaţilor Meridionali. Situaţi între paralelele 45°55′ și 45°30′ latitudine nordică şi meridianele 22° si 23° longitudine estică. Ei se întind pe o suprafaţă de 2640 km².
Totodată, masivul Poiana Ruscă poate fi considerat ca o punte de legătura între Carpaţii Meridionali şi Munţii Apuseni. Deoarece spre nord se extind până în Lunca Mureşului, care, între Deva şi Ilia, separă Munţii Poiana Ruscă de Munţii Metaliferi. Spre est şi vest, între Carpaţii Meridionali şi Munţii Apuseni, se interpun zonele joase Lugoj, Strei şi Depresiunea Transilvaniei. Către nord, Munţii Poiana Ruscă se învecinează cu Munţii Metaliferi şi cu dealurile Lipovei.
Porneşti spre Luncanii de Jos – sub Vârful Făgetului.
Există marcaj.
Ajungi la Vârful Făgetului 1088m – intersecția BG (banda verticală galbenă) cu BR (banda verticală roșie)
Există marcaj.
Soseşti la intersecția BG (banda verticală galbenă) cu BR (banda verticală roșie) – Vârful Padeș (1374m) 1382m.
Există marcaj.
Returul este pe același traseu.
Coordonate intrare în traseu: 45°42’51.6″N 22°18’32.9″E – Luncanii de Jos, Timiș
Durata: 7h 37′
Distanţa parcursă: 22.2 km
Diferențe de nivel: 1122m
Dificultate: mediu
Starea marcajelor: dese şi noi.
Surse de apa: izvoare cu apă pură
Obiective: Vârful Padeș- schemă realizată de jurnaldedrumeţii.ro
Multe localităţi din jurul Munţilor Poiana Ruscă sunt situate în aria principalelor centre dacice şi romane de la începutul primului mileniu al erei noastre. Se pare ca toponimia masivului muntos este de origine latină şi derivă din “Poiana Rustică”.
Semnificaţia denumirii ar echivala cu locul despădurit, poiana de la ,,ţară”, din afara urbei sau din aria ţăranilor.
Cuvantul ,,rustica” era în uz pentru desemnarea aşezărilor izolate din afara centrului urban Sarmizegetusa. Denumirea ,,Poiana Rustica” s-a referit, probabil, iniţial, la platoul despădurit din partea de est a Munţilor Poiana Ruscă, locuit de ţăranii băştinaşi.
Rocile carbonatice şi relieful carstic au o răspândire largă în partea de est şi de nord – vest a Munților Poiana Ruscă. În zonă există peșteri. . Cea mai mare şi interesantă pentru turişti este cea de la Româneşti sau “Peştera cu apă”. Ea mai este cunoscută, fiind unică în lume, drept peştera unde se ţin concerte simfonice. De aproximativ 40 de ani în Peştera de la Româneşti au loc concerte simfonice, aici cântând artişti din zeci de ţări. Peşteri mai mici sunt Peştera din Stâncă a lui Florian, în apropierea fabricii de sticlă de la Tomeşti, Peştera din Cioaca Birtului, la jumătatea distanţei între Valea lui Liman şi primele case ale localităţii Luncani. Alta e Peştera din Piatra Fetii, localizată în versantul drept al Văii Căprişoara. În afara celor menţionate, mai există peşteri necercetate în partea de nord şi cea de est a Munților Poiana Ruscă. Peşterile mici menţionate sunt neocrotite şi neamenajate, fiind vizitate mai ales de localnici, aflăm de pe răsfoiesc.com
Motelul “Valea lui Liman” se afla situat într-un loc pitoresc, la confluenţa Văii lui Liman cu Bega Luncanilor, la aproximativ 1,5 km amonte de Fabrica de sticlă de la Tomeşti şi la 6 km aval de centrul localităţii Luncani.
De la motel pornesc trasee turistice marcate spre cabana “Căpriorul”, Vârful Padeş şi Ruşchiţa. Motelul “Valea lui Liman” dispune de 50 locuri, căsuţe cu un total de 98 locuri, spaţiu pentru camping, restaurant, terasa, bar, bazin de înot s.a.
Accesul în Munţii Poiana Ruscă se realizează prin oraşele: Deva, Hunedoara, Simeria, Călan, Haţeg, Caransebeş, Lugoj, precum şi prin Făget şi Ilia. Ele sunt situate în jurul masivului şi legate de principalele căi ferate şi drumuri naţionale din ţară. Această reţea dublă de căi de comunicaţie înconjoară masivul muntos și permite un acces uşor spre punctele de plecare pe traseele turistice montane. Pătrunderea în masiv este de asemenea uşurata de numeroase drumuri forestiere, judeţene, comunale modernizate.
Asociația pentru Promovarea Turismului în județul Timiș, în colaborare cu Serviciul de Voluntariat Montan și cu sprijinul Primăriei Tomești au derulat o acțiune de vopsire a marcajelor pentru drumeții. Acţiunea a fost realizată în cadrul proiectului “Marcare trasee de drumeție în Țara Făgetului, în zona Tomești – Luncanii de Jos – DJ- Tău Ursului – Căprișoara – Transluncani”, proiect inițiat în 2021.
Traseele spre Vârful Padeș din Munții Poiana Ruscă au fost refăcute și completate într-o acțiune organizată cu aproximativ 60 de voluntari. S-a pornit din Luncanii de Jos, pe Făgețel, iar voluntarii din mai multe județe au curățat și vopsit marcajele. Au fost amplasați stâlpi și indicatoare de direcție în mai multe locuri de pe traseul de peste zece kilometri.
Vârful Padeș are 1382 m şi este cel mai înalt vârf din Munții Poiana Ruscă. Traseul până în vârf oferă iubitorilor de ecoturism posibilități multiple de a se bucura de natură.
Efortul și frigul îndurat până aici vă va fi răsplătit cu vârf și îndesat de priveliștile ce vi le oferă vârful. Munții Retezat sunt la aproximativ 60 km în linie dreaptă şi se văd perfect, iar creasta Munților Godeanu și Cernei se poate vedea până departe în sud, spre Arjana. E bine să urcaţi pe Vârful Padeş primăvara şi toamna, pentru că nu puteţi vedea munţii atunci când temperaturile cresc și vizibilitatea se reduce.
DICŢIONAR:
Toponimie: totalitatea numelor proprii de locuri, având în vedere mai multe aspecte: originea, tipologia, sensul, structura lor etc.
Echivalent: care are aceeași valoare, același efect, aceeași semnificație sau același sens cu altceva.
Urbe: localitate mare, oraș.
Sursa foto: Asociaţia de Turism Timiş
Locuri de poveste din România. Crucea Albă și Puntea Veche de la Băile Herculane