Invențiile au schimbat viața oamenilor. Cardul bancar și povestea lui
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre cardul bancar și povestea lui.
Că vă vine să credeți sau nu, ideea de a inventa cardul i-a venit lui Frank McNamara după ce a luat cina la un restaurant din New York. Pe când a vrut să plece, acesta și-a dat seama că și-a uitat portofelul acasă. Chiar dacă soția lui i-a sărit în ajutor, momentul nu a fost dat uitării de către McNamara. Jenat fiind că nu a avut bani să plătească nota, acesta a dezvoltat un sistem prin care oamenii puteau folosi un singur card la mai mulți comercianți. Mergând mai departe cu această idee, un an mai târziu, McNamara a folosit un card de plată pentru a achita factura fără a folosi numerar. McNamara a lansat cardul Diner`s Club în 1950, împreună cu avocatul său devenit partener, Ralph Schneider, și Alfred Bloomingdale.
Cardul Diner`s Club, un succes remarcabil
Cardul Diner`s Club s-a răspândit rapid și a fost folosit de 42.000 de consumatori și peste 330 de restaurate, conform qrius.com. Treptat, serviciile în cadrul cărora putea fi acceptat cardul au fost extinse la o gamă mai largă de activități. Oamenii puteau plăti cu acest card facturi de la hotel, de divertisment și de călătorie. Cei care dețineau un astfel de card plăteau o taxă anuală de 3 dolari și o taxă de 7% pentru fiecare tranzacție. De asemenea, restaurantele care făceau parte din această rețea plăteau și ele o taxă de 10% pentru fiecare tranzacție efectuată de un client. Practic, “tatăl” cardului Diner`s Club, Frank McNamara, a făcut mulți bani din vânzarea acestor carduri. La un deceniu de la lansare, cardul lui a depășit un milion de membri și a fost listat ulterior la Bursa de Valori din New York.
Băncile nu au stat nici ele deoparte. Văzând succesul pe care-l are cardul Diner`s Club, băncile au lansat cardul BankAmericard și cardul American Express. Mai târziu au apărut și alte carduri precum Trip Charge, Golden Key, Gourmet Club, Esquire Club și Carte Blanche, iar de acolo industria s-a dezvoltat tot mai mult. Mai nou, plata poate fi făcută chiar și cu telefonul mobil.