Părinţii, atenționați de medici: „Consumul de antibiotice trebuie redus cu 30%”
Medicii atrag atenţia părinţilor asupra abuzului de antibiotice. Iată la ce pericol ne expunem copiii: boala nu mai răspunde şi poate apărea decesul. Consumul de antibiotice trebuie redus cu 30%.Abuzul anterior de antibiotice face ca în cazul unor infecții severe să nu mai existe soluții terapeutice. Este necesară o reducere cu cel puțin 30 la sută a consumului de astfel de medicamente, arată medicii. România este pe locul 3 între țările europene în ceea ce privește consumul de antibiotice. Medicii atrag atenția cu privire la abuzul de antibiotice, dar și asupra modului lor de administrare. Abuzul de antibiotice duce la o rezistență sporită față de tratamentul ce ar putea fi folosit în cazul unor infecții care nu mai pot fi vindecate. Dimpotrivă, se pot agrava, putând duce la deces.
“Orice antibiotic aduce modificări ale florei intestinale, care are un rol major în organism.
Consumul nejustificat al acestor medicamente duce la selectarea unor tulpini de microbi care devin rezistenți la diverse clase de antibiotice.(…)Nu înțelegem, de exemplu, că nu este necesară administrarea imediată a unui antibiotic, dacă avem febră, o banală răceală sau dacă avem o infecție uşoară.”, spune Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli InfecțioaseșiPneumoftiziologie Dr.Victor BabeșTimișoara.
Cum începe abuzul de antibiotice
Nu puține sunt cazurile în care se realizează o escaladare a administrării unui tratament. În cazul unei infecții severe se începe cu unul sau două medicamente și apoi se ajunge la administrarea a trei sau chiar patru antibiotice, din ce în ce mai puternice, în loc să se procedeze la o diminuare, adică de la două-trei antibiotice puternice administrate pe o perioadă scurtă de timp, să rămână, în final, doar un medicament, cu administrare țintită, care are efect asupra infecției.
“Trebuie să recunoaștem că nu puține sunt cazurile de prescriere greșită a unor antibiotice în cabinetele unor medici de familie și chiar și în unele spitale. Şi asta pentru că efectul abuzului de antibiotice duce la eșecul unor tratamente care funcționau în trecut, ba, mai mult, la producerea unor efecte adverse majore și chiar creșterea mortalității în rândul pacienților”, completează dr. Maria Cerbu.
Li se atrage atenţia şi părinţilor să nu mai dea antibiotice copiilor după ureche, fără prescripţie medicală. Consumul de antibiotice trebuie redus cu 30%.
DICŢIONAR: ANTIBIOTICELE sunt substanţe naturale sau sintetice care acţionează în scopul distrugerii bacteriilor sau în scopul limitării dezvoltării (reproducerii) acestora. De aceea, sunt utilizate pentru a trata anumite tipuri de infecţii bacteriene.