Știi de aplicația asta? ”Uite barza!” – identifică cuiburile și protejează berzele!
Berzele sunt vestitorii primăverii: sosesc în martie și pleacă înapoi, către Africa, la mijlocul lui august. De obicei, perechile de berze se întorc la cuiburile ocupate și în anii precedenți. Primul se întoarce masculul, care apără cuibul în fața altor pretendenți și, în așteptarea femelei care apare abia după o săptămână-două, îl repară și îl consolidează. Cuibul lor este situat în general pe stâlpii de curent ai ENEL, în localități sau în apropierea lor, în România existând aproximativ 5000 de berze.
Anul trecut a fost lansată aplicația ”Uite barza” de către Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu companiile de distribuţie ale Grupului Enel în România pentru identificarea cuiburilor și pentru protejarea berzelor. Este singura aplicație mobilă din Europa pentru recenzarea berzelor albe!
Rezultate surprinzătoare obținute și impactul aplicației în 2017
Anul trecut, aplicația „Uite Barza!” a fost instalată pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus în baza de date a SOR un număr de 2.851 de cuiburi. Dintre acestea, 1.070 de cuiburi au fost cuiburi noi, care s-au adăugat celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensământ european din 2014. Știai că cele mai multe cuiburi de barză albă din România se află în județul Timiș? Aici există 449 de cuiburi de barză, dar și cel mai vestic cuib de barză albă din România, la Cenad. În topul localităților cu cele mai multe cuiburi de barză, primele 4 poziții sunt ocupate de localități din județul Timiș: Moravița (61 de cuiburi), Jamu Mare (56), Banloc (50), Peciu Nou (42) și apoi Sânsimion din județul Harghita, cu 40 de cuiburi de barză.
În urma rezultatelor obținute cu aplicația în 2017, au fost identificate și cuiburile de barză care aveau nevoie de susținere şi protecţie. Mai trebuie să menționăm faptul că ENEL a instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante pe liniile electrice pentru protejarea păsărilor. Coliziunile cu liniile de înaltă tensiune sau electrocutările constituie unul din motivele de mortalitate a berzelor.
Versiunea 2.0 a aplicației ”Uite barza” a fost lansată ieri, 25 iunie 2018. Descarcă aplicația și implică-te în localizarea cuiburilor de berze!
Noutatea versiunii îmbunătăţite a aplicaţiei constă în posibilitatea de a semnaliza zonele periculoase pentru berze și locurile unde au loc incidente trimiţând coordonatele GPS și o fotografie. Astfel, dacă găsești o barză accidentată, electrocutată, introdu coordonatele GPS și o fotografie în aplicație. Această informație va ajunge la companiile Enel și se poate interveni prin izolarea liniilor periculoase sau prin balizarea acestora, iar mortalitatea va scădea.
Concret, ce poți tu să faci? Roagă părinții să acceseze site-ul http://www.sor.ro/Uite-Barza. Aici se află aplicația, care, o dată descărcată necesită înregistrare cu contul de Facebook sau Google. De când instalezi aplicația și până în 31 iulie 2018, marchează localizarea cuibului de berze pe care îl întâlnești în drumul tău și completează informațiile obligatorii. Dacă pe moment nu ai acces la internet, poți trimite datele şi ulterior, ajungând în baza de date a SOR și fiind validate de administratorul platformei. Cu cât mai multe cuiburi localizate, cu atât mai bine! Dacă te afli printre cei mai activi utilizatori ai aplicației anul acesta, poți câștiga binocluri și determinatoare de păsări!
Atenție: poți introduce datele doar până în 31 iulie pentru că, după cum știi, berzele pleacă în Africa în august, iar iunie-iulie este perioada propice pentru a număra berzele: puii sunt destul de mari pentru a putea fi observați, iar acum se pregătesc pentru migrație.
Știai că…?
La începutul secolului XX, o dispută frecventă în rândul ornitologilor era legată de răspunsul la întrebarea: trec berzele Ecuatorul sau rămân în emisfera nordică? Un exemplar din județul Covasna a lămurit disputa. Pasărea a fost inelată în localitatea Hăghig, acum în județul Covasna, pe data de 8 iulie 1908 de ornitologul maghiar Schenk Jakab. În 3 martie 1909 a apărut în paginile ziarului Times o știre conform căreia a fost împușcată o pasăre în Africa de Sud, în zona Natal, iar inelul purtat de barză a dovedit că era exemplarul inelat la Hăghig.