Curs de auto-apărare împotriva manipulării prin informație
Odată cu începerea noului an școlar, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani demarează un proiect nou in domeniu educației. Proiectul este intitulat: Curs de auto-apărare împotriva manipulării prin informație.
Manipularea este un comportament care urmărește să controleze și să influențeze persoane în avantajul altor persoane. Manipularea opiniei publice prin informație este ca o unealtă folosită des. Aceasta ajută să fie răspândite informații care pot forma sau schimba opinia persoanelor. Cel mai puternic instrument prin care putem fi manipulați este televiziunea. Ea nu doar că alege exact ce urmează să fie transmis, ci și selectează doar informațiile dorite. Astfel vedem doar ce se emite, ce aleg alții pentru noi.
Curs de auto-apărare împotriva manipulării prin informație.
În cadrul cursului se vor discuta subiecte tematice precum comunicarea, informarea și formarea personală. Formarea profesională atinge subiecte precum manipulare prin reclame, presă și multimedia, auto-manipularea, nevoia de fericire. Vor fi atinse și subiecte din alte domenii relevante precum societatea, familia, pseudo-științe, falsificarea istoriei și multe altele.
Colaborare cu specialiști în domeniu
Cursul beneficiază de colaborarea unor specialiști pe domeniile psihologie, jurnalism, istorie, politici publice etc. Acesta este conceput pentru a se desfășura săptămânal, în fiecare vineri, de la ora 16:00, în sala Fondului Documentar Eminescu. Timp de patru luni, cursul își propune să contribuie la crearea/dezvoltarea deprinderilor de lectură critică, precum și la cunoașterea de sine și descoperirea valorilor individuale, ca instrumente cu care oamenii se pot apăra în fața manipulării.
Tinerii și specialiștii, invitați să participe
În cadrul cursului pot participa adolescenți cu vârste între 14 și 19 ani și tineri sau viitori părinți cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani.
Cursul a fost gândit cu o desfășurare accentuat interactivă și include numeroase jocuri, exerciții, lucru în echipă, vizionări, studii de caz, brainstorming.
Înscrierile la curs se pot face în perioada 4-16 octombrie la sediul bibliotecii – Fondul Documentar Eminescu, de luni până joi, între orele 08:30 și 16:00, la domnul Iulian Moldovanu. La curs sunt invitați și alți specialiști în domeniul informării sau domenii conexe care sunt dispuși să contribuie la dezvoltarea conceptului.