Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie ce necesită pasiune și răbdare, și anume meseria de trainer educațional de informatică. Pentru a afla mai multe despre acest domeniu noi am stat de vorbă cu Aranka Mester, trainer în cadrul IT Junior.
Meseria de astăzi este una care pregătește angajații din viitor. Este vorba despre trainerii educaționali de informatică, un domeniu tot mai popular în rândul copiilor. Nu este greu de înțeles de ce. Copiii de azi cresc într-o lume modelată de tehnologie și de programare. Pentru a afla mai multe despre ce presupune să predai informatică celor mici, noi am stat de vorbă cu Aranka Mester, trainer educațional de informatică în cadrul IT Junior.
Meseria de trainer educațional este una frumoasa, ce necesită multă pasiune și răbdare. Răbdarea te ajută să programezi iar pasiunea te ajută să transferi aceste aptitudini copiilor. De asemenea, un trainer are nevoie și de multă precizie pentru a avea abilitatea de a explica cu claritate celor mici noile informații.
Când vine vorba de pregătire, niciodată nu poți să zici că știi destul. Acest lucru este valabil mai ales în domeniul IT, unde o facultate nu îți garantează că știi tot, ci îți oferă o bază solidă pe care să construiești. Când vine vorba de partea de predare, deși un modul psihopedagogic poate fi de ajutor, acesta nu este obligatoriu. Lucrând însă cu copiii, este foarte important să știi cum să îi organizezi și să descoperi necesitățile lor.
Conform Arankăi, să lucrezi cu cei mici poate fi mai interesant decât să lucrezi cu adulții. Copiii sunt mai deschiși către a învăța lucruri noi decât cei mari. Din păcate, de-a lungul timpului, cei mari își pierd fascinația și motivația de a cerceta. Totodată, ei sunt mai crispați. Micuții în schimb sunt plini de întrebări și sunt mereu dornici să învețe și să fie creativi.
Atunci când ne gândim la informatică ne gândim de obicei la filmele cu hackeri unde un personaj dubios cu o glugă pe cap programează în întuneric la un calculator cu trei monitoare. Deși această parte de hacking poate fi realistă, un programator nu va avea, cel mai probabil, niciodată de a face cu acest domeniu. Securitatea este doar o ramură mică a copacului numit informatică.
În realitate, deși programarea este un domeniu complex, asta nu înseamnă că este imposibil să îl descoperi și să înveți să devii un programator. După cum spuneam mai sus, informatica necesită o bază solidă din care fac parte cunoștințe precum matematica sau gândirea logică.
Potrivit Arankăi, matematica este în mod special utilă pentru programatori. Am putea privi această materie ca pe un frate mai mare al programării. Fără matematică nu am fi putut ajunge la programare. Programarea este creată pe baza gândirii noastre, iar algoritmii sunt doar o metodă de a aplica o idee într-un mod matematic. Deși poate părea dificil sau bizar pentru unii, cu mult exercițiu, să programezi poate deveni la fel de natural precum mersul pe bicicletă.
În ultimii ani, cam tot ce ne înconjoară a fost creat cu ajutorul informaticii. Copiii ce participă la cursurile IT Junior au șansa să învețe mai multe despre aceste tehnologii noi într-un mod practic. Trainerii precum Aranka pun accentul pe înțelegerea informaticii prin aplicare, nu prin teorie. Micuții sunt ghidați către o mulțime de domenii precum web development, robotică, editarea foto-video și multe altele.
Aranka recomandă cursurile IT Junior deoarece dezvoltă gândirea logică și strategică a copiilor. De asemenea, acest domeniu este popular și de viitor. Meseria de programator este foarte căutată în prezent la nivel global și, cel mai probabil, va rămâne așa. Cu toții știm că ne îndreptăm către o lume tot mai digitalizată.
O lecție de la IT Junior este împărțită în trei părți. În prima parte, copiii primesc o provocare ce are rol de recapitulare a lecției precedente. Ulterior, aceștia primesc un proiect pe care să-l dezvolte pentru a acumula noi abilități și informații. Cea de-a treia parte este doar despre participanți. Micuții au șansa să dea frâu liber imaginației și să adauge propriile modificări la proiectul din cea de-a doua parte.
Pentru Aranka există doar aspecte pozitive când vine vorba de activitatea de a preda informatică celor mici. Aceștia sunt drăguți, atenți și curioși și nu le este frică să pună întrebări. De asemenea, la sfârșitul cursului ei sunt bucuroși și nu vor să plece acasă. Asta o motivează pe Aranka și o face să se gândească cu drag la următoarea oră. Deși există ocazii în care orele pot deveni agitate, cu destulă experiență și răbdare se poate trece cu ușurință peste orice obstacol.
În cazul în care vă doriți să deveniți traineri educaționali (nu neapărat în domeniul informaticii), Aranka vă recomandă să faceți voluntariat. De asemenea, încercați să faceți cu pasiune cât mai multe pentru comunitate. Asta este una dintre principalele misiuni IT Junior. Dacă vă place ceva cu adevărat și sunteți pasionați puteți transforma acel lucru într-o meserie.
Aceasta a fost meseria noastră pe astăzi. Sperăm că ați înțeles mai multe despre ce presupune să fii un trainer educațional de informatică. Pentru mai multe detalii vă invităm să urmăriți interviul video de pe canalul nostru de YouTube. De asemenea, pentru mai multe informații despre IT Junior și pentru înscrieri accesați acest link.
O meserie în care trebuie să fii autentic. Ce face un designer vestimentar ne spune Diana Miculiț