Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre emblema hotelului „La Trompetistul”, un exponat ce ne poartă înapoi în timp în Timișoara acum 300 de ani. Acest obiect stătea cu mândrie pe cel mai luxos hotel din oraș.
Comoara muzeului de astăzi vine de la Muzeul Național al Banatului. Ea reprezintă o perioadă de mult apusă în care negustorii ce călătoreau zilnic zeci de kilometri își găseau în toiul nopții liniștea la hanurile și hotelurile din oraș.
Unul dintre aceste hoteluri este „La Trompetistul” a cărui emblemă se află în patrimoniul muzeului bănățean. Pe data de 30 august 1752, această emblemă făurită de un mare meșter fierar marca mândra fațadă a clădirii ce avea să devină un important pol al „bunăstării” din cetate. Deși acum îi spunem „La Trompetistul”, pe atunci hotelul se numea „Der Trompeter”.
Clădirea care găzduia hanul și ospătăria „La Trompetistul” se afla în imediata apropiere a Pieței Unirii. Pe vremuri el era considerat un hotel de lux, fiind cea mai căutată modalitate de cazare și loc de petrecere a timpului din oraș.
Serviciile hotelului erau impecabile
Hotelul se impunea prin serviciile sale impecabile, prin calitatea bucatelor și prin berea sa rece care se fabrica în Timișoara. Numele hanului provine, cel mai probabil, de la proprietarul casei. Maiorul Anton Seltman a fost trompetist în Armata Imperială.
Simbolul hanului este un soldat trompetist călare pe cal. Semnul este confecționat din tablă trafonată și aurie la origine. Acesta este încadrat într-o ramă dreptunghiulară confecționată din două bande de fier paralele prinse între ele cu rondele de fier ușor bombate.
Partea superioară a ramei este ornamentată cu frunze prinse pe un suport de fier arcuit. La colțurile ramei motivul ornamental este reprezentat prin opt trandafiri, patru în față și patru în spate. Rama care încadrează trompetistul este vopsită în culoare roșie.